Türk dış politikası ve Balkan Türk toplulukları: Dönemler ve değişim
The foreign policy of Turkey and Turkish communities in the Balkans: Periods and changes
- Tez No: 465741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye-Balkan İlişkileri, Denge Politikası, Milliyetçilik, Göç, Yumuşak Güç, Turkey-Balkan Relations, Balance Policy, Nationalism, Migration, Soft Power
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türkiye çok yönlü bir ülke olarak hem Yakındoğu, hem Avrasya, hem Karadeniz, hem Doğu Akdeniz ülkesi olduğu kadar aynı zamanda bir Balkan ülkesidir. Balkanlar tarih boyunca dünyayı değiştiren olaylara ev sahipliği yapmış bir coğrafyadır. Coğrafyanın makûs bir talihi olarak hem küresel anlamda büyük güçlerin hem de coğrafi anlamda bölgesel güçlerin çatışma ve paylaşma alanı olmuştur. Türkiye, 1923 yılında kurulduğundan itibaren, mutlak temel amaçları olan, oturmuş ve akil bir dış politika izlemiştir. Türk dış politikasının esasları Atatürk tarafından“Yurtta Sulh Cihanda Sulh”sözü ile belirlenmiş ve şekillendirilmiştir. Balkanlar'da eski topraklarından hak talep etmeyen Türkiye'nin Dış Politikası Lozan Antlaşması ile belirlenen statükonun korunmasına dayanıyordu. Türkiye, diğer Balkan ülkeleri ile tarihi, kültürel ve jeopolitik nedenlerden dolayı hep yakın ilişkiler kurmuştur. Bu topraklardaki azınlık ve akraba toplulukları ile Türkiye'ye göç eden Balkan kökenli vatandaşlar Türkiye için her daim önemli konulardan biri olmuştur.
Özet (Çeviri)
As a versatile country, Turkey is located at the Near East, Eurasia, Black Sea and Eastern Mediterranean regions as well as located at the Balkans, too. The Balkans are a geography that hosted major events which led to changes in the world throughout the history. Having an unfortunate geography, it has become a place of conflict and sharing of great powers and regional powers both globally and geographically. The Republic of Turkey since the foundation date of 1923 has pursued a stable and prudent foreign policy which always followed certain basic objectives. The principles of Turkish foreign policy have been determined and shaped by Mustafa Kemal Atatürk with his quote of“Peace at Home, Peace in the World”. Foreign policy of Turkey based on the preservation of the status quo determined by the Treaty of Lausanne, which did not claim any rights of its former lands in the Balkans. Turkey always had close relations with other Balkan countries for historical, cultural and geopolitical reasons. The citizens of Balkan origin who migrated to Turkey and minority communities in this territory became important issues for Turkey all times.