1980 sonrası Türkiye'de 'hane'nin söylemsel inşası
Discursively constrcution of 'house' in Turkey after 1980
  1. Tez No: 465749
  2. Yazar: ELİF ÇAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN HEKİMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hane, 1980, Türkiye, Gündelik Yaşam, Kültürel Çalışmalar, Neolibearlizm, House, 1980, Turkey, Daily life, Cultural Studies, Neoliberalsim
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
Hane, ekonomik, kültürel, toplumsal ve siyasal boyutları içeren bir kavramdır. Siyasal ve ekonomik sistemin kendini devamlılığını sağlaması gündelik yaşamda etkin olabilmesi ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle gündelik yaşamın en merkezinde ama aynı zamanda en bilinmez öğesi olan haneyi analiz etmek önemlidir. Bu tezin amacı 1980 sonrası dönemde Türk siyasetinde hanenin söylemsel olarak nasıl inşa edilmeye çalışıldığını ortaya koyabilmektir. Bu nedenle hane kavramı aile, gündelik yaşam, kültür politikaları, biyopolitika, konut tasavvuru kavramları ile birlikte ele alınarak değerlendirilmiş; bu yapılırken yasal düzenlemeler, resmi açıklamalar, bildiriler, beyannameler ve parti programlarının yanı sıra farklı ideolojik görüşleri yansıtan dergilerden faydalanılmıştır. Böylelikle hanenin çok boyutlu yapısının nasıl inşa edildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
House is a concept that includes economic, cultural, political and social dimensions. The social and economic systems' continuity is closely related with its effectiveness in daily life. For this reason it is important to analyze house that is at the center of a daily life but at the same time the most unknown. The aim of this thesis is to reveal the construction of house in Turkish politics discursively after 1980. In this sense the concept of house is evaluated with the concepts of family, everyday life, cultural politics, bio politics and housing; this was done by using, official statements, notifications, declarations and party programs as well as magazines that reflect different ideological views. Thus, it has been shown how the multi-dimensional structure of the house was constructed.