Siyasal aygıt olarak basın ve iktidar (1996-2002)
The press as political apparatus and the power (1996-2002)
  1. Tez No: 465750
  2. Yazar: ÇİĞDEM TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Aygıt, Basın, İktidar, Siyaset, Siyasi Partiler, Ordu, Dış Politika, Political Apparatus, Press, Power, Politics, Political Parties, Army, Foreign Policy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Çalışmada 28 Şubat 1997 tarihinde yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ve 3 Kasım 2002 Genel Seçimleri arasındaki süreçte siyasal alandaki dönüşüm ve basınının bu süreçteki rolü incelenmiştir. Çalışma kapsamına 1996 ve 2002 yılları arasında kurulan hükümetler ve yaşanan gelişmeler alınmış, seçilen konuların Cumhuriyet, Hürriyet, Sabah ve Yeni Şafak gazetelerindeki haberlerde nasıl yansıtıldığı belirlenmeye çalışılmıştır. Seçilen konuların gündemde oldukları tarihlerdeki gazeteler taranmış, konuyla ilgili haberin yer aldığı gazetelerden alıntılar yapılarak çalışma gerçekleştirilmiştir. Veri toplama tekniği olarak kaynak tarama yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Transformation in the political area in the process between National Security Council meeting held on February 28th, 1997 and general elections on November 3rd, 2002 and the role of press in this process have been examined in the study. Governments formed between the years 1996-2002 and the developments occurred have been included within the scope of the study and it has been tried to determine which way the selected subjects were reflected in the news in the newspapers Cumhuriyet, Hürriyet, Sabah and Yeni Şafak. The newspapers with the dates on which the selected subjects remained on the agenda were scanned and the study has been carried out by quoting from the newspapers in which the news related to the subject was placed. Source scanning method has been used as data collection technique.