Dünya sinemasında F. M. Dostoyevski'nin Budala adlı eserinin uyarlamaları
Film adaptations of F. M. Dostoevsky's the Idiot in the world cinema
- Tez No: 465788
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE İNANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dostoyevski, Kurosawa, Pıryev, Wajda, Budala, uyarlama, Dostoevsky, Kurosawa, Pyryev, Wajda, The Idiot, adaptation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı; 19. yüzyıl Rus edebiyatında önemli bir yeri olan Fyodor Mihayloviç Dostoyevski'nin“Budala”adlı eserinin dünya sinemasındaki yerini incelemektir. Filmler, Dostoyevski'nin orijinal eserine olan bağlılıklarına göre değil, anlatım teknikleri ve tarihsel arka planlarına göre değerlendirilmektedirler. Çalışmada“Budala”nın; Akira Kurosawa, Andrzej Wajda ve İvan Pıryev tarafından nasıl ele alındığı incelenmektedir. İncelemeler Brian McFarlane'in uyguladığı uyarlama inceleme teknikleri kullanılarak ve Geoffrey Wagner'in ileri sürdüğü uyarlama kategorileri kapsamında yorumlanarak yapılmaktadır. Böylece, her sanat ürününün kendi anlatım inceleme teknikleri ele alınarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the importance of Fyodor Mihailovich Dostoevsky's novel“The Idiot”, which occupies a central place in the 19th. century Russian literature, for the world cinema. The films are evaluated according to their narration techniques and historical backgrounds rather than their fidelity to Dostoevsky's original work. In this study, it is analyzed how Akira Kurosawa, Andrzej Wajda and Ivan Pyryev approached Dostoevsky's“The Idiot”. Examinations are made by using Brian McFarlane's adaptation analysis techniques and interpreted through Geoffrey Wagner's adaptation categories. In this way, the conclusion is reached that every work of art should be evaluated in terms of its own narration analysis techniques.