Testing Marshall-Lerner condition: A non-parametric approach
Marshall-Lerner Koşulu'nun sınanmasında parametrik olmayan bir yaklaşım
- Tez No: 94927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SYED F. MAHMUD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Marshall-Lerner Koşulu, Parametrik Olmayan Tahmin, Yerel Sabit En Küçük Kareler, Yerel Doğrusal En Küçük Kareler. in, Marshall-Lerner Condition, Non-Parametric Kernel Estimation, Non-Parametric Regression, Local Constant Least Squares, Local Linear Least Squares. n
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET MARSHALL-LERNER KOŞULU'NUN SINANMASINDA PARAMETRİK OLMAYAN BİR YAKLAŞIM Yücel, Mustafa Eray Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Syed F. Mahmud Ağustos 2000 Bu çalışmada altı gelişmiş ülke için ticaret akışları incelenmiştir. İthalat (ihracat) hacmi, göreli ithalat (ihracat) fiyatı ve yurtiçi (dünya) reel gelirinin bir fonksiyonu olarak modellenmiş ve parametrik olmayan tahmin metodlan kullanılarak tahmin edilmiştir. Üçer aylık veriler kullanılarak, Yerel Sabit En Küçük Kareler (LCLS) ve Yerel Doğrusal En Küçük Kareler (LLLS) teknikleri uygulanmış ve dış ticaret esneklikleri elde edilmiştir.Bu esnekliklerin noktasal ve nokta tahminleri kullanılarak Marshall-Lerner Koşulu'nun sağlanıp sağlanmadığı sınanmış ve örneklemimizdeki altı ülkeden ikisi için koşulun sağlandığı görülmüştür. Konu üzerinde henüz söz konusu olan çelişki ortadan kalkmamakla birlikte, dış ticaret esnekliklerinin zaman içindeki davranışının incelenmesi yeni araştırmalara konu olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TESTING MARSHALL-LERNER CONDITION: A NON-PARAMETRIC APPROACH Yücel, Mustafa Eray M.A., In Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Syed F. Mahmud August 2000 This study examines the determinants of trade flows for six developed countries. Volume of imports (exports) is regressed on relative import (export) price and domestic (world) real income using non-parametric kernel estimation techniques. On quarterly data, Local Constant Least Squares (LCLS) and Local Linear Least Squares (LLLS) estimates of trade elasticities are obtained. Using pointwise and point estimates of these elasticities, the Marshall-Lerner Condition is checked for our sample countries. The condition is satisfied for two of our six sample countries. Although the existing controversy on the subject has not been solved using non-parametric regression techniques, a new room is opened for further investigation by presenting the time-behaviour of trade elasticities.