Türkiye'de kamu diplomasisi bağlamında kamu yayıncılığının rolü: 'TRT ve Anadolu Ajansı'
The role of public broadcasting in the context of public diplomacy in Turkey: The case of TRT and Anadolu aAgency
- Tez No: 465789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Radyo-Televizyon, Journalism, Public Relations, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kamu Diplomasisi, iletişim, karşılıklı anlayış, kamu yayıncılığı, medya ilişkileri, medya gücü, TRT, Globalizition, Public Diplomacy, comunication, mutual undistanding, public release, Media relation, medya power, TRT
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
İnsanlar arasındaki etkileşimin gelişmesiyle ortaya çıkan sorunlara çözüm olarak diplomasi kavramı ortaya çıkmıştır. Küreselleşmeyle birlikte iletişim ve uluslararası ilişkilerde görülen değişiklikler, diplomaside de kendini göstermiştir. Bu değişikliklerin ürünü olarak meydana çıkan kamu diplomasisi (yumuşak güç), günümüzde ülkeler arası ilişkilerde dünyanın en önemli iletişim yöntemleri arasındadır. Kamu diplomasisi hedef toplumların zihnini ve kalbini herhangi bir zorlamaya başvurmadan kazanmayı hedeflemektedir. Çift yönlü bir iletişim çalışması olan ve karşılıklı anlayışın ön plana çıktığı kamu diplomasisinde, mesajların doğru bir şekilde aktarılmasında medya stratejik bir rol oynamaktadır. Birleşik Krallıkta BBC ve Reuters, Fransa'da AFP, Amerika'da AP ve VOA kamu diplomasisi anlamında önemli bir işlevi yerine getirmektedir. İstenilen düzeye ulaşamamış olsalar da TRT ve AA Türkiye'nin dış dünyaya açılan en önemli iki penceresi konumundadır. Medyanın kamu diplomasisi üzerindeki rolünü inceleyen bu çalışmada, TRT ve AA'nın yaptığı mevcut çalışmalar incelenecek ve ardından kamu diplomasisi alanında yapılan çalışmaların yeterliliği sorgulanacaktır. Bu tezin asıl soruları şunlardır: Türkiye, kamu diplomasisi alanında yeterli medya gücüne sahip midir? Mevcut medya gücünü bir farkındalık olarak kamu diplomasisi alanında kullanabilmekte midir? Türkiye başarılı bir kamu diplomasisi çalışması için, nasıl bir medya yapısına ve kamu diplomasisi kurumuna sahip olmalıdır? Bu bağlamda, dünya çapında başarılı olan medya kuruluşlarının yaptığı çalışmalar incelenecek, çalışmaların nasıl olması gerektiği noktasında yeni bir bakış açısı sunulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
With the development of interaction between people, the concept of diplomacy emerged as a solution to problems between people. Globalization led to some changes in communication, International relations, and diplomacy as well. As an output of these changes public diplomacy (soft power) is among the best communication methods of the world nowadays. It aims to win minds and hearts of target societies without any force. In public diplomacy that is bidirectional communication study and mutual understanding, media has strategical role in transmission of messages properly. In this regard, BBC and Reuters in United Kingdom, AFP in France, AP and VOA in America perform an important function. Although they have not reached the desired level, TRT and AA are the two most important windows of Turkey to the outside world. In this study that examine role of the media on public diplomacy, existing studies of TRT and AA will be examined and then efficiency of studies related to public diplomacy will be questioned. Main questions of this thesis are: Is Turkey has enough media power in the field of public diplomacy? Is it possible to use existing media power in the field of public diplomacy as awareness? For the successful public diplomacy study, how turkey should have a media structure and public diplomacy institution? In this context, the work done by successful media organizations around the world will be examined and a new perspective will be presented to the point of how the work should be.