Ergenlerin evden kaçma nedenleri üzerine nitel bir araştırma: Azerbaycan/Bakü örneği
Sosyology of running away from home among adolescents: The example of Azerbaijan\Baku
  1. Tez No: 465790
  2. Yazar: LALA ALLAHVERDİYEVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenler, Evden Kaçma, Gömülü Teori, Azerbaycan\Bakü, Adolescents, Runaway From Home, Grounded Theory, Azerbaijan\Baku
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu araştırma, 2015-2016 yılları arasında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, 14-17 yaş grubundaki evden kaçan ergenleri, evden kaçmaya iten faktörlerin araştırılmasını, bu faktörlerin hangi nedenlerden kaynaklandığını, bununla beraber, evden kaçan ergenlerin karşılaşabilecekleri risk faktörlerini hem sosyal, hem de sosyo-psikolojik bakış açısıyla değerlendirmeyi ve konuyla ilgili yapılması gereken hususlara dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi olan, Gömülü Teori kullanılmıştır. Araştırma, Gömülü Teori içinde yer alan Yapılandırmacı desenle ele alınmaktadır. Toplamda 26 kişi ile görüşme yapılmıştır. Katılımcılardan 14'ü evden kaçan ergenler, 6'sı evden kaçan ergenlerin aileleri\anneleri ve 6'sı da evden kaçan ergenlerle çalışan uzmanlardır. Ergenleri evden uzaklaştıran bir çok neden(ler) bulunmaktadır. Bu nedenler ergenin, yaşadığı topluma yüklediği anlama göre farklılık göstermektedir. Ergenlerde evden kaçma davranışı, onların var olduğu toplumsal kurumlarda, aile (çatışma ve şiddet; sevgi ve ilgi eksikliği; iletişim sorunu), okul (iletişim sorunu) ve sosyal çevrede (olumsuz rol model ve çevre) yaşanan olumsuzluklar ve bu olumsuzlukların ergenlik döneminin etkileri ile birleşimi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, ergenin etrafındaki toplumsal kurumların (aile, okul ve sosyal çevre) birinde oluşan olumsuzluğun farkına varılmaması ve bu kurumlarda varolan\oluşan olumsuzluğun giderek, ergeni“dışarı”,“sokağa”itmesiyle başlar sokak hayatı, sokak düzeni. Bu sorunların kökünde ise, ailede, okulda, toplumda, insanların sadece kendi dünyalarına odaklanarak,“yalnızca kendim için yaşarım”düşüncesi yatmaktadır. Sosyal ağların insanları yüz-yüze iletişimden uzaklaştırarak, yabancılaştırması sadece, toplumda değil, ilk olarak, ailelerde gözükmektedir. Toplumda yaşanan değişim süreci ve süreçte yaşanan olumsuzluklar ise“BİZ”den“BEN”e doğru gidişe işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is aimed to investigate the factors driving the adolescents at the age of 14-17 who ran away from home to run away, the causes of these factors, and the risk factors faced by the adolescents who ran away from home both from social and socio-psychological perspectives in the capital of Azerbaijan, Baku between 2015-2016 and to draw attention to the points related to the subject that were done or have to be done so far. The research, is carried out using Grounded Theory and the Constructivist form which is a part of it. A total of 26 people were interviewed. Among the participants are 14 adolescents who run away from the house, 6 of the adolescents families\mothers who run away from the house and 6 of them are experts working with the adolescents who run away from the house. There are many reasons that detach adolescents from home and these reasons vary according to the meaning the adolescent attach to the society he lives in. The runaway behavior of the adolescents occurs as a result of negativities in the social institutions in which they exist, namely the family (conflict and violence, lack of love and interest, communication problem), school (communication problem) and environment (negative role model and social environment) and as a result of combination of these negativities with the effects of adolescence. In addition, the street life, street arrangement starts from inability to realize the negativity arose in one of the institutions formed around the adolescent (family, school and social environment) and the negativity that existed inside other institutions gradually pushing adolescents more“out”,“to the street”. At the root of the problems is that the people are focusing only on their own world, thinking“only live for myself”in the family, at school, in the society, is. The alienation of people from face-to-face communication due to social networks are seen not only in the society, but also in the family first of all. The process of change in the society and the negativities in this process are pointing to the transition from“WE”towards“I”.