Ceza Muhakemesi Hukukunda tanık ve beyanının güvenilirliği
Reliabilty of eyewitness testimony in Criminal Procedure Law
- Tez No: 465805
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK KEMAL TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İspat, Delil, Tanık Beyanı, Güvenilirlik, Sahte Anı, Proof, Evidence, Eye-Witness Testimony, Reliability, False Memory
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ceza yargılamasında hakim ya da jüri, delillere dayanarak muhakeme konusu olayı zihinlerinde canlandırmaya çalışır. Bu deliller arasında tanık beyanı her zaman en çok kullanılan delil olagelmiştir. Tanık beyanının insan hafızasına dayalı olması nedeniyle tanık beyanı yalan ve yanlışa açıktır. Yanlış beyanın yalan beyandan farkı ise bilinçsiz olarak hataya düşülmesidir. Bu çalışmada ispat kavramı, ispata ilişkin temel ilkeler ve tanık beyanının güvenilirliği ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
In the criminal procedure, the judge or the jury tries to re-create the events that are the subject of the procedure in their minds based on evidences. Among these evidences, eye-witness testimony has always been the most used one. Eye-witness testimony is based on the human memory and because of that the testimony is susceptible to lies and mistakes. The difference of mistake from lie is it's unconsciousness. In this study the concept of proof, the basic rules of proof and reliability of eye-witness will be discussed.