Ceza muhakemesinde mahkemelerin madde ve yer yönünden yetkisine ilişkin kuralların değerlendirilmesi
Assessment of the principles related to venue and subject matter on the jurisdiction of the courts in the criminal procedure
  1. Tez No: 465806
  2. Yazar: İLHAN POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK KEMAL TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlantı, Mahkeme, Madde Bakımından Yetki, Yer Yönünden Yetki, Ceza Muhakemesi, Connection, Courts, Venue, Subject Matter Jurisdiction, Criminal Procedure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Ceza muhakemesinin temel amacı şüpheli veya sanığın haklarını gözetmek suretiyle maddi gerçeğe ulaşmaktır. Maddi gerçeğin araştırılması ve adaletin yeniden tesisinde, mahkemelerin rolü çok büyük önem taşımaktadır. Ancak mahkemelerde yapılan yargılamalar vasıtasıyla maddi gerçekliğe ulaşılmaya çalışılırken, sanık için en teminatlı kararın hangi mahkeme tarafından verilebileceği anlayışıyla görev kuralları kabul edilmişken, usul ekonomisine uygun olarak yargılamaların daha kolay, daha hızlı ve daha ucuz yapılması amacıyla da yer yönünden yetki kuralları ve bağlantı kuralları kabul edilmiştir.“Ceza Muhakemesinde Mahkemelerin Madde ve Yer Yönünden Yetkisine İlişkin Kuralların Değerlendirilmesi”başlıklı bu çalışmada, mahkemelerin madde ve yer yönünden yetkisini ilgilendiren kurallar, bu kuralların istisnaları incelenirken mevzuatımızda yer alan muhtelif hükümler çerçevesinde bir değerlendirme yapılmış, söz konusu kurallara ilişkin ceza muhakemesi hukuku sistemimizde, gerek mevzuattan gerekse uygulamadan kaynaklanan mevcut olan sorunlar dile getirilmiş ve bunlara yönelik doktrinel ve içtihadi yaklaşımlarla çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır
Özet (Çeviri)
The main objective of the criminal procedure is to find the fact while protecting the rights of the suspect or the defendant. The role of the courts is crucial in finding the facts and restoring justice. However, while attempting to reach material reality through the court proceedings, the rules of venue and connection have been adopted in order to make the proceedings easier, faster and cheaper in accordance with the procedural economy, while the subject matter jurisdiction rules have been accepted with the understanding of which court can give the most assured judgment for the defendant. In this study which titled“Assessment of the Principles Related to Venue and Subject Matter on the Jurisdiction of the Courts in the Criminal Procedure”, an evaluation was carried out within the scope of the various provisions of our legislation in which the courts are concerned with the authority of the courts in terms of subject matter jurisdiction, venue and the exemptions of these rules are examined. The existing problems arising from the law and the application have been emphasized and tried to provide solution proposals with the light of doctrine and court of appeals rules approaches towards them.