Turkish Erasmus students' perceptions about the use of English as a means of communication and their intercultural awareness in ELF communities
Türk Erasmus öğrencilerinin İngilizce'nin ortak dil olarak kullanıldığı topluluklarda İngilizce'nin iletişim aracı olarak kullanımı ve kültürlerarası farkındalıkları açısından görüşleri
  1. Tez No: 465821
  2. Yazar: SEVAL KISA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA NACİ KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erasmus Değişim Programı, Ortak Dil olarak İngilizce, Kültürler Arası Farkındalık, Erasmus Exchange Program, English as a Lingua Franca, Intercultural Awareness
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk Erasmus öğrencilerinin İngilizce'nin ortak dil olarak kullanıldığı topluluklarda İngilizce'nin iletişim aracı olarak kullanımı ve kültürler arası farkındalıkları açısından görüşlerini araştırmaktır. Bunun yanı sıra, çalışma katılımcıların görüşleri üzerinde cinsiyetin etkisi ve hoşgörüsüzlük konusunu dikkate ve ele alması açısından farklı bir bakış açısı da sunmaktadır. Örneklem, Kardeniz Teknik Üniversitesi ve Gümüşhane Üniversitesi'nden 107 Erasmus öğrencisinden oluşmaktadır. Bu, nicel ve nitel araştırma geleneklerini birleştiren bir karma yöntem çalışmasıdır. Çalışma, verilen toplanmasında birebir mülakatların anket çalışmasını takip ettiği açıklayıcı (explanatory) araştırma desenini benimsemektedir. Mülakatlar 11 gönüllü öğrenci ile gerçekleştirilirken anket çalışması 107 giden Erasmus öğrencisi ile yapılmıştır. Bulgular, farklı kültürleri ziyaret etme ve dil becerilerini geliştirmek gibi çeşitli sebeplerin Türk Erasmus öğrencilerinin programa katılımlarını teşvik etmede önemli rol oynadığını göstermektedir. Çalışma ayrıca öğrencilerin Erasmus deneyimi öncesi, süresi, ve sonrasında karşılaştıkları çeşitli zorluklar ve problemleri ortaya koymaktadır. Yurtdışı deneyimleri sonucunda katılımcılar kelime bilgilerinin yanı sıra İngilizce dil bilgilerinin ve becerilerinin geliştiğini belirtmektedirler. İngilizce'nin ortak dil olma statüsü ele alındığnda, İngilizce'nin dünya dili olarak değerlendirilmektedir. Erasmus programının kültürel yanı açısından katılımcılar kültürler arası farkındalıklarının, farklı kültürlerden insanlarla olan ilişkileri sayesinde geliştirdikleri görüşüne katılmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate Turkish Erasmus students' perceptions about the use of English as a means of communication and their intercultural awareness in ELF (English as a lingua franca) communities. Besides, the study presents a distinctive perspective as the effect of gender on participants' perceptions and the issue of intolerance are taken into account and discussed. The sample in the study consists of 107 Erasmus students from Karadeniz Technical University and Gümüşhane University. This is a mixed-methods study which combines qualitative and quantitative research tradition. It adopts an explanatory research design in which a questionnaire was followed by interviews for data collection. The questionnaire was conducted with 107 outgoing Erasmus students whereas the semi-structured interviews were carried out with 11 volunteer students. The findings reveal that various reasons such as visiting different cultures and improving language skills play an important role in promoting Turkish Erasmus students' participation in the program. The study also identifies various challenges and problems students faced before, during, and after their Erasmus experience. As a result of their study abroad experience, the participants acknowledge improving their linguistic knowledge and skills in English as well as vocabulary knowledge. Concerning the lingua franca status of English, English is considered as a world language used a contact language. As for the cultural aspect of the Erasmus, the participants agree raising their intercultural awareness thanks to their interactions with people from different cultures.