Murathan Mungan'ın oyun yazarlığı 'Sayfadaki Gibi' örneğinde
Playwriting of Murathan Mungan on the example of the play 'Like on the Page'
- Tez No: 465822
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FIRAT CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mungan, Tiyatro, Yorum, Sayfadaki Gibi, Mungan, Theater, Commettary, Like on The Page
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Murathan Mungan, kendine özgü şiir, öykü, roman ve tiyatro anlayışına sahip şair, yazar ve oyun yazarıdır. Kendi eserlerinde de ön plana çıkarttığı solcu, Kürt, eşcinsel gibi birçok kimliğe sahiptir. Murathan Mungan, çeşitli konulara değinerek hem geniş hedef kitlesi için hem de özel entelektüel okur ve izleyicilere yönelik eserler yazmaktadır. O, dilini ustalıkla kullanır: her eserin türüne ve özelliklerine uygun kelime hazinesini seçer. Murathan Mungan'ın bu çok yönlü kişilik özelliklerinden yola çıkarak, tezin ilk bölümünde hayatı, bir bütün olarak sanatı, tiyatro anlayışının detaylı incelenmesi ve dramatik eserlerinin özetlerine yer verilir. Çalışmanın ikinci bölümünde 2002 yılında yazılan ve daha sonra Kağıt Taş Kumaş adlı kitaba dâhil olan“Sayfadaki Gibi”oyunu detaylı olarak incelenir. Ayrıca bu bölümde oyun aşamalı olarak yapısal açıdan (olay örgüsü, oyun kişileri, zaman ve mekan) irdelenir; Kağıt Taş Kumaş kitabındaki diğer iki oyunla olan bağlantısı analiz edilir; oyunun dramatik eserlere ait kuralları bozması incelenir; oyunun postmodern olduğu ve postmodern özellikleri (metinlerarasılık, üstkurmaca, üstmetinsellik) taşıdığı kanıtlanır; eserdeki sembollerin şeması oluşturulur; sembollerle oyunun analizi yapılır. Böylece, Murathan Mungan'ın dramatik eserleri bir bütün olarak yorumlanıp,“Sayfadaki Gibi”oyunu çeşitli yöntemlerle irdelenir.
Özet (Çeviri)
Murathan Mungan is a poet, writer and playwright with his own poetry, stories, novels and understanding of theatre. He has many identities such as leftist, Kurdish, and homosexual, which are also in the foreground in his works. Murathan Mungan refers to various topics and writes for a massive target audience as well as for the private intellectual readers and viewers. He uses the language professionally: he chooses the vocabulary appropriate to the type and characteristics of each piece. Deriving from these versatile personality traits of Murathan Mungan, the first part of the thesis contains a summary of life as a whole, art, understanding of theater, and dramatic works. In the second part of the work, the play“Like on The Page”, which was written in 2002 and was later included in the Paper Stone Fabric book, is examined in detail. Moreover, in this section, the play is progressively analyzed in terms of structure (event knit, play characters, time and space); the connection to the other two plays in the Paper Stone Fabric book is analyzed; the violation of the rules of the dramatic works of the game is examined; it proves that the game is postmodern and carries postmodern features (intertextuality, supremacy); a diagram of symbols in the work is created; the play is considered through symbols. Thus, the dramatic works of Murathan Mungan are interpreted as a whole and the“Like on The Page”play is examined by various methods.