Liminal kavramı ve koreografik dönüşüm: Laban hareket analizi efor prensipleri üzerinden değerlendirme
Concept of liminality and choreographic transformation in the context of liminality: Laban movement analysis of effort principles
- Tez No: 465828
- Danışmanlar: DOÇ. TUĞÇE TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Sahne ve Görüntü Sanatları, Ballet and Dance, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Liminalite, Rudolf Laban, Laban Hareket Analizi(LMA), Efor Analizi, Akış (Flow), Merleau Ponty, Parça Bütün İlişkisi, Liminality, Rudolf Laban, Laban Movement Analysis (LMA), Effort Analysis, Flow, Merleau – Ponty, Part – Whole Relationship
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Modern Dans Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, liminalite kavramı bağlamında ortaya çıkan çelişkinin hareket araştırmasını nasıl etkilediği üzerine odaklanmıştır. Hareketin kendini hangi koşullarda var ettiği ve hangi dinamikler ekseninde geliştiği yorumlanmıştır. Bu amaçla, hareketi varlığın nedeni olarak tanımlamış olan Rudolf Laban'ın teorileri incelenmiştir. Bedene bütüncül olarak yaklaşan Merleau – Ponty'in felsefesinden yararlanarak araştırma alanı genişletilmiştir. Hiatus eseri, sahneleme koşullarının hareket tercilerini ne yönde değiştirdiği ve bunun hareket araştırmasına etkisi üzerine Rudolf Laban'ın Efor Analizi'nden faydalanmıştır. Efor Analizi kapsamında, akış faktörü (Flow) devreye girdiğinde, nasıl sorusunun önemi vurgulanmıştır. Hareketin nasıl'ı, parça bütün ilişkisinde değerlendirilmiştir. Bedenin sadece kendisi değil, çevresinde kurduğu ilişkiler üzerinden bütünsel bir yaklaşım tercih edilmiş, teknik ve yaratıcı süreç birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to focus on the concept of liminality and its paradox on how movement research is affected. How movement itself is brought into being by the conditions and how it is developed in the changes of dynamics is explained. For this purpose, the work of Rudolf Laban's theories, who has defined the essence of being as movement is examined. The research is enlarged by Merleau – Ponty's philosophy as an integrated whole with body. The piece of Hiatus is analyzed and described in the framework of Rudolf Laban's Effort Analysis in terms of how preferences are changed and affect movement language in staging circumstances. When the Flow factor is engaged in the frame of Effort Analysis the question of how is emphasized. The movement of how is evaluated by the part – whole relationship. It's not only about the body itself but the whole body relationship between environmental approach is adopted both technically and artistically evaluated.