Landscape fotoğrafında ideolojik temsiller
Ideological representations in landscape photography
- Tez No: 465856
- Danışmanlar: DOÇ. SEÇKİN TERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Landscape, manzara, ideoloji, fotoğraf, modernizm, postmodernizm, temsil, Landscape, ideology, photography, modernism, postmodernism, representation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Fotoğraf Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Landscape maalesef dilimizde tam karşılığı olmayan bir kelimedir. Her ne kadar manzara kelimesi ile ikame edilmeye çalışılsa da insanın doğa ile olan karmaşık ilişkisini karşılamaktan uzak, ilişkiyi tek yönlü bir seyretmeye indirgeyen haliyle manzara kelimesi landscape'i karşılamamakta, dolayısıyla uluslararası literatürde ilişkinin bu karmaşık yönüyle incelenmesine yaslanan birikim gözden kaçırılmaktadır. Bu tezde, söz konusu birikim görsel sanatların sınırını aşacak bir kapsamda incelenecek ve landscape'in görsel temsili olarak söz konusu janra ait fotoğrafların, bilinçli ya da bilinç dışı bir yapılanmayla, nasıl ideolojik unsurlarla yüklü oldukları irdelenecek.
Özet (Çeviri)
Unfortunately there is no translation in Turkish for landscape adequately corresponding to full spectrum of meanings it bears. Although the word“manzara”is used widely as a substitute, it lacks to reflect the complicated human-nature relation, reducing it to a single-sided viewing thus missing the knowledge international literature accumulated. In this thesis, afore mentioned literature will be addressed surpassing the boundaries of visual arts and photographs as visual representation of landscape will be analyzed on basis of ideological elements.