Wekî kirdeyekê hebûn û temsîlîyeta jinan (Awirtêdaneke rexneyî a femînîst bo berhemên Dilawer Zeraq
Kadının bir özne olarak varlığı ve temsili (Dilawer Zeraq'ın eserlerine feminist eleştirel bir bakış )
  1. Tez No: 465877
  2. Yazar: LEYLA POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESİM SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Özne ve Nesne, Feminizm
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, Dilawer Zeraq'ın eserlerinde kadın temsiliyeti ve varlığının özne kimliğiyle gerçekleştirilmiş olmasının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; kısaca cinsiyet, cinsiyet rolleri, ataerki, kadının nesneleştirilmesinin tarihsel süreçleri ve beraberinde feminizmin tarihsel gelişim süreçleri ve türleri açıklanacaktır. Ayrıca feminist literatürün gelişmesinde feminist düşünürlerin çalışmalarından örnekler verilecek, tarihsel bazı yanlış kanıların değiştirilmesinde hem düşünürlerin hem de feminist hareketlerin kazanımları ve katkıları değerlendirilecektir. İkinci bölümde, feminist eleştiri, feminist edebiyat eleştirisi; yapısökümün tarihsel gelişim süreçleri, söylemsel ve düşünsel dayanakları değerlendirilecektir. Üçüncü bölümde Dilawer Zeraq'ın Bişirîna Şermînî adlı öykü kitabı ve Sêyîneya Winda adlı üçlemesinin kitapları olan Şevên Winda Wêneyên Meçhul, Mirina Bê Sî, Nexşîn Li Gîyanadlı eserler, kadın kahramanlarının yaşamsal, düşünsel, dilsel, tarihsel ve toplumsal kodları göz önüne alınarak değerlendirilecektir ve Dilawer Zeraq'ın eserlerindeki kadınların birer özne ve birey olarak temsiliyetlerinin nasıl gerçekleştirildiği, feminist edebiyat eleştirisi kuramı ve yapısökümün kuramının ışığında değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study it has been aimed to analyze the woman representation and existence has been realized through the subject identity in Dilawer Zeraq's works. This study consists of three parts. In the first part, gender, gender roles, patriarchy, the historical processes of being objectified of woman and additionaly the historical growing processes of feminism and it's varieties will be explained. Besides, illustrations from the works of feminist philosophers in the growing of feminist literature will be presented and the achievements and contributions of both philosophers and feminist movements will be evaluated in the changing of a number of historical misapprehensions. In the second part, feminist critisizm, feminist literary critisizm; the historical growing process and discoursive and intellectual bases of deconstruction will be assessed. In the third part, Dilawer Zeraq's story book named Bişirîna Şermînî and the works named Şevên Winda Wêneyên Meçhul, Mirina Bê Sî, Nexşîn Li Gîyanwhich are the books of his trilogy named Seyineya Winda will be assessed by taking into account his woman characters' vital, intellectual, linguistic, historical and social codes and the matter of how their representation as a subject and individual has been realized will be evaluated in the light of feminist literature critisizm theory and deconstruction theory. Kye Words : Woman, Gender, Social gender, Subject and Object, Feminism