Bêjara neteweparêz di kovara Hawarê de
Hawar dergisinde ulusalcı söylem
- Tez No: 465892
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NESİM SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Sosyoloji, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ulus, Kürt, Kürt ulusalcılığı, söylem, Hawar dergisi
- Yıl: 2017
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, Hawar dergisinde, Kürt milliyetçiliğinin aldığı biçim ve derginin bir milliyetçi söylem alanı olarak yaptığı etkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kısaca modernizm, ulus ve milliyetçilik kavramları üzerinde durulup bu kavramların tarihsel, düşünsel ve siyasi dayanakları açıklanacak ve düşünürlerin bu alandaki çalışmaları karşılaştırmalı bir metodla değerlendirilecektir. İkinci bölümde, Kürt milliyetçi düşüncesinin doğuş aşamaları tarihsel düzlemde verilecek ve bu düşüncenin söylemsel, düşünsel ve yazınsal dayanakları aydınların davranış biçimleri açısından değerlendirilecektir. Üçüncü bölümde milliyetçi söylem alanın olarak Hawar dergisi ele alınarak dergide yayımlanan yazılar üzerinden, söylem olarak Kürt milliyetçi düşüncesinin ulaştığı aşama ve dönemsel olarak yaptığı etki üzerinde durulacaktır. Bu çalışmada, Hawar dergisinde bulunan yazı ve makaleler üzerinden, ulusalcı söylemin nasıl biçimlendiği ve sonuçları üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
This study intends to examine the effect of Hawar Magazine as a nationalist discourse domain and the metamorphosis of Kurdish nationalism. The study consists of three parts. In the first part, the consepts of modernism, nation and nationalism will be mentioned; and the historical, spiritual and political bases of these consepts will be explained and the studies of phlilosophers in this field will be evaluated in a comperative method. In the second part, the orijin phases of Kurdish nationalist idea will be explained in a historical form and the discoursive, spritual and literary bases of this idea will be evaluated in terms of the behaviours of the intellectuals . In the third part, the Hawar Magazine will be approached as a nationalist discourse domain and the phase and the periodic effect of the Kurdish nationalist idea will be emphasized via the articles published with the magazine. Key Words : Nation, Kurdish, Kurdish nationalism, discourse, Hawar Magazine