Bankalarda bilgi yönetiminin başarısını etkileyen faktörlerin incelenmesi (Türkiye- İran özel banka örneği)
Investigation of effecting factors in successful of knowledge management in banks: (The case of Turkey-Iran private banks)
  1. Tez No: 465990
  2. Yazar: MOSTAFA BAHRAMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT OKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi yönetimi, Banka, AHS, Knowledge management, banks, AHP
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bilgi yönetimi avantajları göz önünde bulundurulduğunda, bilgi yönetimi başarıfaktörlerine ilişkin geniş bir liste hazırlanmıştır. Bu çalışmada, İran ve Türkiye'de bilgi yönetimi başarısındaki etkin faktörler sıralanmış ve mukayese edilmiştir. Çalışmada anket yöntemi kullanılmiştir. Çalışma, Ankara'da bulunanİş Bankası pilot şubesi ve Tahran'da Egtesad - e Novin Bankası'nın bir şubesi olmuştur. Anketler iki bölümde; dört soru (Cins, pozisyon, iş tecrübesi ve eğitim düzeyi) ve ikinci bölüm ise; ikili karşılaştırmalı sekiz etkin faktör (1. Stratejik, 2.üst yönetiminin desteklemesi, 3.kurum alt yapısı, 4. motivasyon, 5. insan kaynakları yönetimi 6.kültürel,7.idari süreç, 8. çalışanın yeteneği) işleme alınmıştır. İkinci bölümde, alt faktörlerin ikili karşılaştırması yapılmış, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) modeli ile değerlendirilmiştir. Anketlerin iş bankasında Alfa yöntemi kullanılarak, 0.892 ve Egtesad-e-Novin bankası'nda ise 0.873 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca ikili karşılaştırmalı yöntem AHS ve tabii ki Expert Choice programında T istatistiksel yöntemler ve SPSS metodu da kullanılmıştır. Tabii ki her temel faktörve alt faktörler iki bankanın bilgi yönetimi başarısı'nda etkin rol ifa etmişlerdir. Ancak etkilerin oranı her iki bankada farklıdır.
Özet (Çeviri)
Extensive research has been done on knowledge management success factors. The purpose of the present research was to identify, rank, and compare factors affecting knowledge management (KM) success in Turkish and Iranian banks. The population of this descriptive survey consisted of all the employees of the Ankara Branch of Türkiye İş Bankası and Eghtesad Novin (EN) Bank in Tehran. A questionnaire was developed in two parts. The first part recorded demographic data (gender, position, experience, and education). The second part measured the factors affecting KM success in eight subscales, i.e. strategy, support from top management, human resource management, organizational infrastructure, staff ability, administrative procedures, cultural factors, and motivational factors. Cronbach's alphas of 0.892 and 0.873 were obtained for EN Bank and Türkiye İş Bankası respectively. KM success factors in these banks were ranked using AHP in Expert Choice Software. Also t-test was used in SPSS to compare KM success in these banks. The results showed that all the examined factors have a significant effect on KM success in EN Bank and Türkiye İş Bankası, but there were differences between these banks in KM success.