Sağlık harcamalarının ekonomik büyüme üzerine etkisi ekonometrik bir analiz
  1. Tez No: 466126
  2. Yazar: AYSUN KUCAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ GÖLPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Sağlık, Harcama, Ekonomik Büyüme, Economy, Health, Expenditure, Economic Growth
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Beşeri sermayenin son yıllarda önem kazanmasıyla birlikte beşeri sermayenin bileşenleri olan sağlık ve eğitim harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin varlığını tespit etmek için birçok çalışma yapılmıştır. Genelde dikkati çeken, eğitimin beşeri sermayenin asıl kaynağı olduğunun bilinmesiyle birlikte sağlığın da bu kaynağı besleyen bir diğer önemli bileşen olduğudur. Bu çalışmanın amacı, ekonomik büyüme ile beşeri sermayenin sağlık harcaması bileşeni arasındaki ilişkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda bu çalışmada, OECD ve Türkiye'ye ait 2008-2012 yılları arasında kişi başı sağlık harcaması ve ekonomik büyüme arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişkiler panel eşbütünleşme ve hata düzeltme modelleri kapsamında incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre kişi başı sağlık harcaması ve ekonomik büyüme arasında kısa ve uzun dönemde pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Much has been done to determine the existence of the relationship between human capital, which is the components of the human capital, and economic growth, as well as the importance of human capital in recent years. It is noteworthy that education is the main source of human capital, and health is another important component of this source. The purpose of this study is to investigate the relationship between economic growth and the health expenditure component of human capital. To this end, in this study, short and long term relationships between per capita health spending and economic growth between OECD and Turkey 2008-2012 are examined within the panel cointegration and error correction models. According to the findings, there is a positive relationship between per capita health spending and economic growth in short and long term.