Bireylerin internet kullanımının kaygı ve internet kullanım alanları ile ilişkileri açısından incelenmesi
- Tez No: 466128
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER MÜCAHİT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet Kullanımı, Kaygı, Internet Addiction, Anxiety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, bireylerin internet kullanımının kaygı, internet kullanım alanları ve bazı sosyodemografik özellikler ile arasında ilişki olup olmadığını incelemektedir. Araştırmaya, Gazianep ilinden 18 ile 25 yaş arasında 251 kişi katılmıştır. Çalışmada, Young tarafından geliştirilen İnternet Bağımlılık Ölçeği, Bayraktar (2001) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılmış ve standardize edilmiş olan ölçek ile Spielberger ve arkadaşları tarafından geliştirilen Sürekli Kaygı Ölçeği, Öner ve Le Compte (1985) tarafından Türkçe uyarlaması, güvenirlik ve geçerlik çalışmaları yapılan ölçek kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde ki-kare, varyans analizi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi, tek boyutlu varyans analizi (ANOVA) testleri uygulanmıştır. Araştırma örnekleminin %2' si internet bağımlısı olarak bulgulanmıştır. Analiz sonucuna göre sosyodemografik özelliklerden eğitim durumu ile internet bağımlılığı semptomları arasında anlamlı bir bağımlılık bulunmuştur. Ancak diğer sosyodemografik özelliklerle internet bağımlılığı semptomu arasında anlamlı bir bağımlılık bulunmamıştır. İnternet kullanım amacı değişkeni ile internet bağımlılık semptomları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir bağımlılık bulunmamıştır. İnternet bağımlılığı ile kaygı arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines whether individuals' internet use is related to anxiety, internet usage, and some sociodemographic characteristics. 251 people between the ages of 18 and 25 participated in the research in the province of Gaziantep. In the study, the Internet Addiction Scale developed by Young, Bayraktar (2001) adapted the Turkish version and the standardized scale, The Trait Anxiety Inventory developed by Spielberger et al. The scale was used by Öner and Le Compte (1985) in the Turkish version, reliability and validity studies. Chi-square, variance analysis, Pearson Product Moment Correlation Analysis, one-dimensional variance analysis (ANOVA) tests were applied in the analysis of the data. 2% of the sample was detected as internet addict. According to the result of analysis, sociodemographic characteristics showed a significant dependence between educational status and internet addiction symptoms. However, no significant dependence was found between other sociodemographic characteristics and the Internet addiction symptom. There was no statistically significant dependence between internet use intention and Internet addiction symptoms. There was positive correlation between internet addiction and anxiety and statistically significant.