Engelli ve engelli olmayan ergen bireylerin algıladıkları sosyal destek ile intihar olasılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the correlation between social support that individuals disabled and not disabled perceive and the possibility of suicide
- Tez No: 466129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE SENEM BAŞGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İntihar, ergen, engelli, algılanan sosyal destek, Suicide, adolescent, disabled, perceived social support
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
İntihar sıklığının arttığı günümüzde ergenlik döneminde gençlere intiharı düşündüren sebeplerin belirlenmesi, özellikle risk altındaki ergenlerin zamanında fark edilebilmesi açısından son derece önemlidir. Bu kapsamda, engelli ve engelli olmayan ergenlerde algılanan sosyal destek ile intihar olasılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 127 engelli, 148 engelli olmayan toplam 275 ergen; evrenini ise, İstanbul, Ankara ve Malatya illerinde, 9/11. sınıflarda eğitim gören ve 15/17 yaş aralığında bulunan engelli ve engelli olmayan ergenler oluşturmaktadır. Katılımcılara, SosyoDemografik Bilgi Formu, İntihar Olasılığı Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; hem engelli hem de engelli olmayan ergenlerde sosyal destek artıkça intihar olasılığı azalmaktadır. İntihar olasılığını azaltan en önemli sosyal desteğin aileden alınan destek olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak; sosyal beceri eğitimlerinin verilmesi, sosyal destek sistemlerinin arttırılması intiharın önlenmesinde önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Determining the reasons of suicide in childhood and adolescence period is extremely important, so that the young at risk can be noticed in time. In this context, our purpose is to examine the probability of suicide within disabled and non-disabled teenagers and their related social support. The sample of the study consisted in 275 teenagers, 127 disabled and 148 non-disabled, in the cities of Istanbul, Ankara and Malatya within 9th and 11th classes And the teenagers with or without disability, attending the classes were in their fifteens or seventeens. Participants were the Socio-Demographic Information Form, the Suicide Probability Scale, and the Multidimensional Perceived Social Support Scale. Data were analyzed by SPSS program. According to the obtained results, suicide probability is less for both disabled and nondisabled teenagers with non-working social care, it is clear that the most important support that reduces the possibility of suicide is the family support. As a result; Giving social skills training and increasing social support systems are important in preventing suicide.