12-13 yaş grubu futbolcular için uygun saha ölçülerinin araştırılması
Investigation of suitable field measurements for 12-13 age group footballers
  1. Tez No: 466274
  2. Yazar: NAMET ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ ENİSELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Soccer, football pitch size, heart rate, distance covered, technical ability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 12-13 yaş grubu futbolcuların maç sırasında kat ettikleri mesafeler, kalp atım frekansları ve beceri değişimlerine göre uygun saha ölçülerinin araştırılarak, bu yaş grubu futbolcular için uygun saha boyutlarının belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, İzmir U-13 liginde futbol oynayan toplam 40 erkek futbolcu katıldı. Futbol yaşı (3.651.31), boy (1579.68 cm), kilo (46.418.46 kg). Çalışmadaki müsabakalar aynı oyunculardan kurulu takımlar ile karşılıklı olarak ilk önce büyük boyutlardaki sahada (105x68 m), ikinci olarak orta boyutlardaki sahada (91x56 m), son olarak da küçük boyutlardaki sahada (73x46 m) 3 müsabaka şeklinde oynandı. Maç sırasındaki kalp atım frekansları ve koşu mesafeleri uydu konumlandırma (GPS) sistemi ile belirlendi. Teknik becerilerin analizi bilgisayarlı maç analiz yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Araştırmaya katılan futbolcuların kalp atım frekansı ortalamalarının saha değişkenine göre grup ortalamaları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır (F=1,078; p=0,344). Büyük boyut saha, orta boyut saha ve küçük boyut saha ilk yarı ile ikinci yarı arasındaki farklar sırası ile, 178±8/174±9, 177±8/176±8, 175±10/173±10 KA/dk dır. Koşu mesafesi analizi sonucunda büyük boyut sahadaki KMT (Kat edilen mesafe toplamı) 6767,2±542,4m, orta boyut sahadaki KMT 6217,5±515,2m den yüksek bulunmuştur. Büyük boyut sahadaki KMT, küçük boyut sahadaki KMT 5816,5±513,8m den yüksek bulunmuştur. İlk yarı ve ikinci yarı toplam koşu mesafeleri yüzde olarak aldığımızda büyük boyut sahada, ilk yarı ile ikinci yarı arasında %8,48 düşüş, orta boyut sahada %4,63 düşüş ve küçük boyut sahada % 4,28 düşüş görülmüştür. Toplam olumlu teknik beceri sayılarına baktığımızda, araştırmaya katılan futbolcuların TOTBS ( Toplam Olumlu Teknik Başarı Sayısı ) ortalamaları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (F=4,205; p=0,017). Büyük boyut sahadaki TOTBS 52±42 , küçük sahadaki TOTBS 34±22 den yüksek bulunmuştur. Orta boyut sahada TOTBS 36±22 ile küçük boyut saha ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. ). Büyük boyut sahada maçın ikinci yarısında TOTBS %26,6 düşmüştür. Orta boyut sahada maçın ikinci yarısı TOTBS %20 düşüş göstermiştir. Küçük boyut sahada maçın ikinci yarısı TOTBS %38 düşmüştür. Sonuç: Genel olarak bu çalışmadaki sonuçlar, Türkiye'deki 12-13 yaş çocukların büyük boyut sahada futbol maçı oynamaları yorgunluk belirtileri olan, maçın ikinci yarısındaki fizyolojik düşüşler ve teknik becerideki düşüş yüzdesi çocuklarda büyük boyut sahada, orta boyut ve küçük boyut sahaya göre daha fazla yorulur hipotezini desteklemektedir. Çocuk futbolcuların büyük boyut sahada maç oynamaları fizyolojik ve teknik becerinde ikinci yarıda ilk yarıya oranla büyük düşüş göstermektedir. Saha ölçüsünün küçültülmesi bu düşüş oranını azaltmaktadır. Saha ölçüsünün daha da küçültülmesi futbolun taktik anlayışını bozmaktadır. Anahtar Kelimeler : Futbol, futbol sahası, kalp atımı, koşu mesafesi, teknik beceri.
Özet (Çeviri)
The purpose of this investigation was to examine, the 12-13 years of age junior football players according to the distance covered during the match, heart rate and technical ability changes, to research the ideal pitch sizes and due to this variables which pitch size is suitable for this age group. Data were collected on 40 (N=40) junior football players: Playing experience (M=3.65 years, SD=1.31), Height (1.57 m, SD=0.96), Weight (M=46.41 kg, SD=8.46). In this study, same teams played against each other three times in three different pitch measurement, The first matches were played in large pitch (105x68 m), second matches in medium pitch (91x56 m), and last matches were played in small pitch (73x46m). To measure heart rate and distance covered during the match by GPS devices. To analyse the technical abilities video recordings has been made. The technical skill analyzes were made using computerized match analysis method. The average Heart Rate of the football players according to the different pitch size shows no statistical significance (P=0,344). The between first and second half of the matches in large pitch, medium pitch and small pitch differences are listed in order, 178±8/174±9, 177±8/176±8, 175±10/173±10 HR/min. As a result of distance covered analysis, large pitch 6767,2±542,4m is higher than medium pitch 6217,5±515,2m. Large pitch distance covered is higher than small pitch 5816,5±513,8m. First and second half total distance covered percentages in large pitch, between first and second half decreased by 8,48%, in medium pitch decreased by 4,63% and in small pitch 4,28% decrease are seen. The average total successful technical ability numbers shows statistical significance (P=0,017). Total successful technical ability in large pitch 52±42 , are found higher than total successful technical ability in small pitch 34±22. Total successful technical ability in medium pitch 36±22 has no statistical significance with small total successful technical ability. The second half in the large pitch total technical successful ability has decreased by 26,6%. The second half in the medium pitch total technical successful ability has decreased by 20%. . The second half in the small pitch total technical successful ability has decreased by 38%. To conclude our research, 12-13 years of age junior football players in Turkey, who played matches in large pitch showed symptoms of fatigue, physiological and technical abilities decreases in percentage in the second half of the match which supports the hypothesis that exhaustion is higher in large pitch than medium and small pitch. As a result of this research, in second half physiological and technical abilities decrease than first half in large pitch junior football players. The decrease in the pitch size would further decrease the rate physiological and technical abilities.