Mobil medya aygıtları ve internetin çocukların günlük yaşamları ve sağlıkları üzerindeki yeri ve etkileri
The effects of mobile media devices and internet on daily lives and health of children
- Tez No: 466278
- Danışmanlar: DOÇ. HALİL İBRAHİM ATASOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mobil medya cihazları, internet, günlük yaşam, sağlık, şişmanlık, çocuklar, Mobile media devices, internet, daily life, health, obesity, children
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş: Günümüzde gittikçe gelişen teknolojinin gündelik hayatımıza yansıması olan mobil medya aygıtları ile internet kullanımının çocuk sağlığı üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvuran 5-18 yaş aralığında 220 çocuğu dahil ettik. Çocuklara yüzyüze görüşme tekniği ile anket uyguladık. Ankette isim, soyisim, yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, çalışmaya katılan olguların ve ebeveynlerinin boy, kilo, vücut kitle indeksleri ile z skorları, okul durumu, anne ve babasının eğitim seviyeleri ve çalışma durumları, ailenin aylık geliri, ailenin ve çocuğun günlük ekran karşısında geçirdiği süre, internet kullanımı, hangi amaçla internete girdiği, hangi cihazla internete girdiği, günde kaç saat internete girdiği ve beslenme biçimini sorguladık. Çalışmamızda anne-babanın eğitim düzeyleri arasındaki fark, çocukların cinsiyet ve eğitim durumları ile internet ve bilgisayar kullanımları arasındaki ilişki, çocukların cinsiyet ve eğitim durumularına göre sosyal medya hesabı kullanımı arasındaki ilişki, ebeveynlerin eğitim durumuna göre internet filtresi kullanım durumları arasındaki ilişki, çocukların cinsiyet ve eğitim durumlarına göre televizyon karşısında geçirilen süre arasındaki ilişki gibi parametreler karşılaştırıldı. Bulgular: Bilgisayar, cep telefonu gibi mobil medya aygıtları ile internet kullanımının çocuklarda yaş ve eğitim düzeyinin artışı ile orantılı şekilde artış gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: Teknolojik gelişmeler çocukların hayatlarını kolaylaştırmakla birlikte sedanter hayat tarzı, obezite, uyku problemleri ve buna benzer sorunlara da yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: We aim to determine the health effects of the use of internet via the use of mobile media devices, which are the reflection of today's ever-evolving technology on our daily life. Material and Method: We included 220 children between the ages of 5 and 18 who applied to the outpatient clinic in Department of Pediatrics, Faculty of Medicine, Abant Izzet Baysal University. We conducted a face-to-face survey for enrolled children. In the survey, name, surname, age, gender, number of siblings, height, weight, body mass indexes of children and parents, and corresponding z scores, school status, the education level and the working status of parents, the monthly income of the family, the time spent of the family and the child by the screen, the use of the internet, the reasons for internet use, the type of devices for internet, the duration of internet use and the type of nutrition. In our study the relationship between parents' educational level, gender and educational status of children, internet and computer use, the relationship between children's social media preference according to their gender and educational status, the relationship between internet filtering according to parents' educational status, and the relation between the time spent by the television were compared. Results: The use of the internet via mobile media devices as computers and mobile phones has been found to increase in proportion to the increase in age and education level in children. Conclusion: While technological advancements make children's life easier, they lead to problems like sedentary lifestyle, obesity and sleep problems, etc.