Yoğun bakım birimlerinde, basınç ülseri önleme kılavuzu kullanımını kolaylaştırma girişimlerinin kılavuz önerilerine uyum ve hasta sonuçlarına etkisi
Effects of attempts to facilitate the use of pressure ulcer prevention guidelines on nurses' compliance with the guidelines and patient outcomes in intensive care units
  1. Tez No: 466312
  2. Yazar: NEZAKET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN KOCAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, basınç ülseri, kılavuza uyum, insidans, basınç ülseri oluşma günü, PARIHS çerçevesi, Nursing, pressure ulcer, compliance with the guidelines, incidence, pressure ulcer-free time, PARIHS framework
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, kanıta dayalı basınç ülseri önleme kılavuzunda sunulan önerilerin uygulanması için, PARIHS kavramsal çerçevesi rehberliğinde, etkili stratejiler geliştirmek ve bu stratejilerin kılavuz önerilerine uyum ve hasta bakım sonuçlarına etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Üç aşamadan oluşan araştırmanın ilk ve son aşamasında nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik yaklaşım kullanılmıştır. Araştırmanın ikinci aşaması, benzer olmayan kontrol gruplu öntest-sontest tasarımlı yarı deneysel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma, bir Üniversite Hastanesi ve bir Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitelerinde yürütülmüştür. Araştırma verileri, betimsel analiz yöntemi, tanımlayıcı istatistikler ile ki-kare, t testi ve Mann-Whitney U testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Nitel araştırmada, hemşirelerin basınç ülseri önleme kılavuzunun uygulamada kullanımı konusunda algıladıkları engeller ve kolaylaştırıcılara göre kanıta dayalı uygulamaları kolaylaştırıcı stratejiler belirlenmiştir. Kanıta dayalı kılavuz önerilerine uyumu arttırmak için kullanılan stratejilerin uygulanması sonrasında, girişim grubunda bulunan yoğun bakım hemşirelerinin basınç ülseri önleme davranışları anlamlı olarak artmış; basınç ülseri görülme sıklığı ve oluşma süresi açısından grup içi iyileşmeler anlamlı olmakla birlikte girişim ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Hemşireler, çalışmada kullanılan kolaylaştırma stratejilerinin kılavuz kullanımı konusunda olumlu tutum ve inanç gelişmesine katkı sağladığını belirtmişlerdir. Sonuç: Yoğun bakım hastalarında basınç ülserlerini önleme girişimlerinin uygulanmasını sağlamak yönetici hemşirelerin önemli sorumluluklarındandır. Konuya ilişkin iyileştirme çalışmalarına, uygulama engellerini belirleyerek başlanması ve çok yönlü stratejiler kullanılması; hemşirelerin kanıta dayalı önerilere uyumunu sağlamak ve basınç ülseri oluşmasının önlenmesinde kullanılabilecek etkili yaklaşımlardır. Yapılacak araştırmalarda PARIHS çerçevesinin kullanılması, sürecin istendik şekilde ilerlemesinde yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to develop effective strategies under the guidance of the PARIHS conceptual framework and to assess the effects of these strategies on nurses' compliance with the guidelines recommendations and patient healthcare outcomes for the implementation of the recommendations presented in the evidence-based pressure ulcer prevention guidelines. Method: The phenomenological approach, one of the qualitative research methods, was used in the first and last stages of this three-stage research. The second stage of the study was conducted quasi-experimental research method with pretest-posttest design with nonequivalent control group. The research was conducted in the intensive care units (ICU) of a University Hospital and a Ministry of Health Training and Research Hospital. The data were analyzed using the descriptive analysis, descriptive statistics, chi-square, t-test and Mann-Whitney U test. Results: In the qualitative research, based on the barriers and facilitators perceived by nurses in the implementation of the pressure ulcer prevention guidelines, strategies to facilitate evidence-based implementations were determined. After applying the strategies used to increase nurses' compliance with the evidence-based guideline recommendations, the pressure ulcer prevention behaviors of intensive care nurses in the intervention group improved significantly. Intra-group improvements regarding the incidence of pressure ulcers and duration of pressure ulcer formation increased significantly, but the difference between the intervention and control groups was not significant. Nurses stated that the facilitation strategies used in the study contributed to the development of positive attitudes and beliefs about the use of the guidelines. Conclusion: To ensure the implementation of pressure ulcer prevention interventions in ICU patients is among the responsibilities of nurse managers. Initiating improvement work on the topic by identifying barriers to implementation and using multi-faceted strategies are effective approaches that can be used to ensure nurses' compliance with evidence-based recommendations, and prevent the occurrence of pressure ulcers. The use of the PARIHS framework in future research may lead the process to proceed as desired.