Subakromial sıkışma sendromunda yüksek yoğunluklu lazer tedavisinin (YYLT) etkilerinin incelenmesi
Effects of high intensity laser therapy (HILT) on subacromial impingement syndrome
  1. Tez No: 466344
  2. Yazar: SEDA PASKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ SEVİ YEŞİLYAPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Subakromiyal Sıkışma Sendromu, Yüksek Yoğunluklu Lazer Tedavisi, YYLT, Omuz Ağrısı, Subacromial Impingement Syndrome, High Intensity Laser Therapy, HILT, Shoulder Pain
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muskuloskeletal Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muskuloskeletal Fizyoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı subakromiyal sıkışma sendromlu (SSS) hastalarda yüksek yoğunluklu lazer tedavisinin (YYLT) etkilerini incelemektir. Yöntem: 30 SSS'li birey randomize olarak iki gruba ayrıldı. Tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere, GAS ile ağrı, gonyometre ile ağrısız eklem hareket açıklığı (EHA) ve omuz EHA, su kontrollü inklinometre ile eklem pozisyon duyusu (EPD), el dinamometresiyle kas kuvveti, Constant Murley Skoru ve Omuz Ağrı ve Özür İndeksi'yle fonksiyonellik değerlendirildi. YYLT grubu (n=15) haftada 3 gün, gün aşırı toplam 10 seans yalnızca YYLT aldı. YYLT & Egzersiz grubu ise (n=15) ek olarak lazer tedavisinin hemen ardından aynı seans uygulanan egzersiz tedavisini aynı süre boyunca aldı. Bulgular: Tedavi öncesi-sonrası ölçümler grup-içi karşılaştırıldığında hem aktivite hem de istirahat ağrısı her iki grupta da anlamlı şekilde azaldı, ağrısız EHA ve aktif-pasif EHA arttı, 100° abdüksiyon ve rotasyonlarda EPD iyileşti, kas kuvveti ve fonksiyonellik arttı (p0.05). Tedavi sonunda gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında; aktivite ağrısı YYLT & Egzersiz grubunda daha fazla azaldı (p0.05). Sonuç: YYLT tek başına, hem istirahat hem de aktivite ağrısını azalttı, ağrısız EHA'yı, aktif ve pasif omuz EHA'sını ve kas kuvvetini artırdı, omuz EPD'sinde iyileşme sağladı ve omuzun fonksiyonelliğini artırarak yetiyitimini azalttı. Egzersiz tedavisinin YYLT'ye eklenmesi aktivite ağrısının azaltılmasında ve kas kuvvetinin artırılmasında daha etkili oldu.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the effects of high intensity laser therapy (HILT) on patients with subacromial impingement syndrome (SIS). Methods: 30 subjects with SIS were randomized into two groups.Using VAS; pain intensity, and using goniometer; pain-free and normal range of motion (ROM), with hand held dynamometer; muscle strength and with Constant Murley score and Shoulder Pain and Disability Index (SPADI); functionality were assessed pre-post treatment. HILT Group (n=15) received only HILT for 3 days a week, on alternate days and totally 10 sessions. HILT & Exercise Group (n=15) received exercise treatment in addition to HILT for the same duration of time. Results: Comparing the pre-post treatment outcomes within groups; in both groups activity and resting pain significantly decreased, pain-free and active- passive shoulder , muscle strenght and functionality increased (p0.05). Comparing the pre-post treatment outcomes between groups; activity pain decreased significantly more in Group HILT & Exercise (p0.05). Conclusion:HILT alone decreased both activity and resting pain, increased pain-free and active-passive shoulder ROM, increased muscle strenght and functionality thus decreased disability. HILT also improved shoulder JPS. Addition of exercise therapy to HILT was more effective in decreasing activity pain and increasing muscle strenght.