Büyüme hormon tedavisi alan çocuk hastalarda etiyoloji ve büyüme yanıtlarının retrospektif incelenmesi
Retrospective investigation of etiology and growth answers in children with growth hormone treatment
- Tez No: 466358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Büyüme, Hormon Tedavisi, Retrospektif İnceleme, Growth, Hormone Treatment, Retrospective Investigation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bu çalışmada boy kısalığı ile başvuran ve büyüme hormonu (BH) tedavisi verilen olgularda klinik ve laboratuvar özellikler irdelenerek etiyolojilerinin ve büyüme hormonu yanıtlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Polikliniği'nde 2000-2016 yılları arasında boy kısalığı ile başvurup, izlem ve tetkikler sonrasında BH tedavisi verilen 314 olgunun verileri retrospektif olarak incelendi ve bilgileri kaydedildi. Olgular BH test yanıtlarına göre etiyolojik gruplara ayırıldı. Grupların tedavi öncesi, tedavi sonrası üç yılda ve final boyda antropometrik ve hormonal parametreleri karşılaştırıldı. Bulgular: Tedavi sonrası 1. yılda boy SDS kazançları, final boy SDS değerleri ve final boyda toplam boy SDS kazançları biyoinaktif BH grubunda, büyüme hormonu eksikliği (BHE) ve büyüme hormonu nörosekretuar disfonksiyonu (BHNSD) gruplarına göre anlamlı düşük; BHE ve BHNSD gruplarında benzer bulundu. BHE alt gruplarından izole büyüme hormonu eksikliği (İBHE) grubunda, çoklu hipofizer hormon eksikliği (ÇHHE) grubuna göre; tedavinin 1, 2 ve 3. yıllarında boy SDS kazançları ve final boyda toplam boy SDS kazancı belirgin düşük bulundu. Sonuç: BH tedavisi alan olguların etiyoloji ve büyüme hormonu verilme endikasyonlarına göre büyüme hızı yanıtları değişmektedir. Bu çalışmadaki final boya erişen olguların %77'si normal boya (≥-2 SD), %20,7'si hedef boya ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the clinical and laboratory values of growth hormone (GH) treatment and the etiology and growth hormone responses of patients with short stature. Method: In this study, data of 314 patients who were admitted to the Department of Pediatrics, Department of Pediatric Endocrinology, Erciyes University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Endocrinology, between 2000-2016 with short stature and follow-up GH treatment were reviewed retrospectively. The cases were divided into etiologic groups according to the BH stimulation test responses. The anthropometric and hormonal parameters of the groups were compared before treatment, at three years after treatment, and at the final stage. Results: At the first year after treatment height SDS gains, final height height SDS gains, and final height SDS were significantly lower in the bioactive BH group than in the growth hormone deficiency (GHD) and growth hormone neurosecretory dysfunction (GHNSD) groups; while similar in GHD and GHNSD groups. In the group of isolated growth hormone deficiency (IGHD) from GHD subgroups, according to the group of multiple pituitary hormone deficiency (MPHD); the SDS gain at 1, 2, and 3 years of treatment and final height SDS was significantly low. Conclusion: Growth rate responses vary according to the etiology and indications of growth hormone administration in patients receiving GH therapy. In this population 77% of the patients who reached the final height reached normal height which is above -2 SD and 20.7% reached target height.