Evaluation of stock market reaction to the inclusion of firms 2016 ise sustainability index
Firmaların 2016 BİST sürdürelebilirlik endeksine girmesine, hisse senedi piyasasının verdiği tepkinin değerlendirilmesi
- Tez No: 466419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AFŞİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BISTSE, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik Endeksi, Olay Çalışması, SEKK, Etkin Market Hipotezi, ISESI, Sustainability, Sustainability Index, Event study, OLS, Efficient Market
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez, firmaların 2016 Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi(BİSTSE)'ne girmesine, hisse senedi piyasasının verdiği tepkiyi araştırmaktadır. Bu amaçla, iki çeşit ekonometrik analiz yapılmıştır. İlk analiz olay çalışması yöntemi. Bu analiz için, 4 Kasım 2014 ten 29 Nisan 2016 ya kadar ki günlük hisse senedi getirileri kullanılmıştır. Olay günü, aynı zamanda ilan edilme tarihi olan 4 Kasım 2015'tir. Olay penceresi olarak (+2, -2) ve (+5, -5) aralıkları seçilmiştir. (+2, -2) penceresindeki 2 firma hariç, toplam olağandışı getiriler istatiksel olarak anlamlı değildir. İkinci analiz olarak Sıradan En Küçük Kareler (SEKK) kullanılmıştır. Sürdürülebilirlik endeksine girmenin etkisini ölçmek için bir kukla değişken kullandık. Regresyonların sonuçlarına göre iki tür denklem elde ettik. Bunlar tam model ve indirgenmiş modeldir. İndirenmiş denklemi elde etmek için ihmal edilmiş değişkenin yanlılığı yöntemi kullanılmıştır. SEKK sonucu gösteriyor ki, hisse senedi getirileri, petrol fiyatlarından, faiz oranlarından, döviz kurundan ve para arzından etkilenmektedir. Ek olarak, sonuçlar gösteriyor ki bir gün gecikmeli hisse senedi fiyatları ilgili hisse senedinin fiyat değişiminde etkilidir. Sürdürülebilirlik endeksiyle bağlantılı olarak, bu çalışmada kullanılan SEKK' den elde edilen sonuçlar gösteriyor ki; sürdürülebilirlik endeksine girmek hisse senedi fiyatında çok fazla etki yapmamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the stock market reaction to the inclusion of firms in 2016 Istanbul Stock Exchange Sustainability Index (ISESI). For that purpose, two types of econometric analysis applied. First analysis is event study methodology. Daily stock returns used for the event study analysis which was started at 4 November 2014 to 29 April 2016. Event date is announcement date at the same time 4 November 2015. As an event window (+2, -2) and (+5, -5) windows chosen. Cumulative Abnormal Returns in this event windows except (+2, -2) event window two firms are not significant. Second analysis is Ordinary Least Square (OLS). We use dummy variable to measure effect of inclusion sustainability index. As a result of the regression, we obtain two kinds of equations. These are full model and reduced model. We use omitted variable bias method to obtain reduced equation. The results of OLS indicates that stock returns are affected by oil prices, interest rates, exchange rate and money supply. Also, results point out that one day deferred stock price is effective in the stock price changes. In relation to the transition to the sustainability index, the results which are obtained from OLS in this study point out that being included in the sustainability index does not make much sense in the stock prices.