Kronik astım modeli oluşturulan farelerde bosentanın akciğer histopatolojisi üzerine etkisi
The effect of bosentan on pulmonary histopathology in mice model of chronic asthma
- Tez No: 466428
- Danışmanlar: PROF. DR. DOLUNAY GÜRSES
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, bosentan, BALB/c fare, sitokin, IL-4, IL-5, TSLP, Asthma, bosentan, BALB/c mouse, cytokine, IL-4, IL-5, TSLP
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Astım, bronş hipereaktivitesiyle karakterize, bronş sisteminin kronik enflamasyonu sonucu gelişen bronkospazmlarla seyreden kronik bir hastalıktır. Astım tedavisinde, bilinen en güçlü antienflamatuvar ilaçlar steroidlerdir. Ancak streoidlerin yan etkileri nedeniyle, alternatif tedavilerin araştırılmasının önemi artmaktadır. Çalışmamızın amacı, antienflamatuvar, antiproliferatif, non-selektif endotelin A ve endotelin B reseptör antagonisti olan bosentanın, kronik astım modeli oluşturulmuş BALB/c farelerde, akciğer histopatolojisi üzerine etkilerinin değerledirilmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışma toplam 35 adet BALB/c fare üzerinde yapıldı. Fareler; kontrol grubu, plasebo grubu, deksametazon uygulanan grup ve bosentan uygulanan grup olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Astım modeli oluşturulması ardından tüm gruplarda serum ve akciğer dokularında IL-4, IL-5 ve Timik Stromal Lenfopoietin (TSLP) düzeyleriyle, doku kesitlerinde mast ve goblet hücreleri ile epitel ve düz kas kalınlıkları değerlendirildi. Bulgular: Serum IL-4, IL-5 ve TSLP düzeylerinde, gruplar arasında farklılık bulunmadı (p>0,05). Akciğer dokularındaki sitokin düzeyleri değerlendirildiğinde ise; IL-5 astım grubunda 5,06±1,38pg/ml, bosentan grubunda 3,43±0,55pg/ml olarak bulundu (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda, bosentanın astımda kronik değişiklikler ve yeniden yapılanma üzerine iyileştirici etkileri olduğu görülmüştür. Bununla beraber deksametazon ile karşılaştırıldığında benzer etkiler göstermesi de, bosentanın astım tedavisinde faydalı olabileceğini desteklemektedir. Ancak bu konuda uzun süreli ve geniş serileri içeren klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Asthma is a chronic disease which is characterized by bronchial hyperactivity and progresses with the bronchospasm following chronic inflammation of the bronchial system. The most powerful anti-inflammatory drugs known to treat asthma are steroids. However, due to the side effects of steroids, the prospect of investigating alternative therapies is increasing. The aim of our study is to evaluate the effects of bosentan, an anti-inflammatory, antiproliferative, non-selective endothelin A and endothelin B receptor antagonist, on lung histopathology in chronic asthma-modeled BALB/c mice. Materials and Methods: The study was performed on a total of 35 BALB/c mice. The mice were divided into four groups as control group, placebo group, dexamethasone group and bosentan group. IL-4, IL-5 and Thymic Stromal Lymphopoietin (TSLP) levels in serum and lung tissues, mast and goblet cells and epithelial and smooth muscle thicknesses in tissue sections were evaluated in all groups after the formation of asthma model. Results: There was no found statistically difference between the groups for the serum IL-4, IL-5 and TSLP levels (p>0.05). IL-5 levels in the lung tissues were found as 5.06±1.38 pg/ml and 3.43±0.55 pg/ml in the asthma and bosentan groups respectively (p0.05). Conclusion: In our study, we showed that bosentan have therapeutic effects on chronic changes and remodeling in asthma model. There is similar effects compared to dexamethasone suggests that bosentan may be beneficial in the treatment of asthma. However, long term and extensive clinical trials are warranted.