Kolorektal adenokarsinomlarda PD-L1 ekspresyonunun değerlendirilmesi, histopatolojik ve prognostik parametreler ile karşılaştırılması
Evaluation and correlation of PD-L1 expression in colorectal carcinoma with histopathologic and prognostic parameters
  1. Tez No: 466456
  2. Yazar: NİLÜFER GÜRSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELVİNAZ ÖZKARA, UZMAN MAKBULE ÇIKRIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: kolorektal kanser, PD-L1, immün kontrol noktası, mikrosatellit instabilite, colorectal carcinoma, PD-L1, immune checkpoint, microsatellite instability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
AMAÇ: Çeşitli malignitelerde programlı hücre ölümü proteini ve ligandı-1 (PD-1/PD-L1) immün kontrol noktasını hedef alan immünoterapinin etkisi gösterilmiştir. Çalışmamızda, bu tedaviye yanıt için prediktif olduğu bildirilen PD-L1 ekspresyonunun kolorektal karsinomlarda (KRK) histopatolojik prognostik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. YÖNTEM: Aralık 2015-Şubat 2017 tarihleri arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji laboratuvarında değerlendirilmiş adenokarsinom tanılı kolorektal rezeksiyon yapılmış 144 hasta çalışmaya dahil edildi. Tümör hücreleri ve stromal immün sistem hücrelerinin immünhistokimyasal PD-L1 ekspresyonu ile tümörün demografik ve mikroskopik özellikleri karşılaştırıldı. BULGULAR: PD-L1 tümör hücrelerinin %6,9'unda, stromal immün sistem hücrelerinin %65,3'ünde pozitif bulundu. Tümör ve immün hücre PD-L1 pozitifliği (PD-L1(+)T ve PD-L1(+)İ) ile Crohn benzeri reaksiyon (CBR) ve tümörü infiltre eden lenfosit varlığı arasında korelasyon saptandı (p0,05). SONUÇ: PD-L1(+)T grup MMR kaybı ve CBR varlığı ile, PD-L1(+)İ grup ise düşük tümör evresi ile korelasyon göstermektedir. Bu nedenle; PD-L1(+)T olgularda bu yolağı hedefleyen immünoterapinin sporadik KRK'lardan ziyade MMR kaybı gösteren hasta grubu için uygun olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca PD-L1(+)İ grubun düşük tümör evresi ile korele olması; immunoterapi için bir prediktif değer ifade etmese de düşük evreyi işaret ettiğinden prognostik açıdan anlamlı olabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: Immunotherapy targeting programmed cell death 1 and its ligand 1 (PD-1/PD-L1) immune checkpoint has been demonstrated to be effective in the treatment of various malignancies. In the present study, we aimed to analyze the relationship between PD-L1 expression which is predictive for the response to this therapy and histopathologic parameters of colorectal carcinoma (CRC). MATERIALS AND METHODS: A total number of 144 patients who were diagnosed as adenocarcinoma and undergone colorectal surgery between December 2015 and February 2017 in Haydarpaşa Numune Education and Research Hospital were included in the study. PD-L1 expression of tumor and stromal cells by immunohistochemistry were correlated with demographic and microscopic features. RESULTS: PD-L1 stain was positive in 6.9% of tumor and 65.3% of the stromal cells. PD-L1 positivity of tumor and stromal cells were found to be associated with the presence of Crohn-like reaction (CLR) and tumor infiltrating lymphocytes (p0.05). CONCLUSION: The present study demonstrated that PD-L1(+)T was associated with MMR loss and the presence of CLR, whereas PD-L1(+)I with low tumor stage. Thus, immunotherapy targeting this checkpoint would be appropriate for the cases with MMR loss rather than the sporadic CRC. Besides, although PD-L1(+)I was not a predictive factor for immunotherapy, it could represent a prognostic factor which indicates low tumor stage.