Bilecik İlinde yaz spor okullarına katılan çocukların beslenme alışkanlıklarının incelenmesi.
The examination of dietary habits of children who attend to summer sports schools in Bilecik
  1. Tez No: 466511
  2. Yazar: HÜSEYİN METE GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAĞMUR AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Beslenme, Yaz Spor Okulları, Sport, Nutrition, Summer Sports Schools
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı yaz spor okullarına katılan çocuklarımızın beslenme alışkanlıklarının incelenmesi, beslenme bilgilerinin yeterli olup, olmadığının saptanması, yaz spor okullarında çocuklarla birlikte ailelere de beslenme eğitiminin verilmesi gerekliliği ve çocuklarımızın doğru beslenme alışkanlığı edinmeleri konusunda aile ve antrenörlerin önemi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini Bilecik Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde 2015 yılında çeşitli spor branşlarında açılan yaz spor okullarına katılım sağlayan 10-16 yaş arası sporcu adayı 1500 kız ve erkek öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrenden gönüllülük esasına dayalı olarak tesadüfi bir şekilde seçilen 10-16 yaş arası 325 kız ve erkek gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak Volkan ŞİRİNOĞLU tarafından 2008 yılında geliştirilen“Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi”anketi kullanılmıştır. Anket 47 sorudan oluşmaktadır (98). Araştırma problemlerine cevap bulmak için gönüllülere uygulanan anketler bilgisayar ortamına SPSS 17.0 ile girilmiştir. Gönüllülerin demografik bilgileri ve beslenme alışkanlığı durumları yüzde ve frekans dağılımları ile belirlenmiştir. Grafiksel gösterimler Excel programı yardımıyla çizilmiştir. Çalışmamızın sonucunda, öğrencilerin beslenme bilgi ve alışkanlıklarını büyük oranla ailelerinden edindikleri, öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerinin yeterli olmadığı ve besin öğelerinin niteliklerini ve sporcu beslenmesi açısından gerekliliklerini tam anlamıyla idrak edemedikleri, öğrencilerin beslenme alışkanlıkları, gelişim çağındaki çocukların ve sporcuların beslenme düzeyinde olmadığı, antrenörlerin sporculara verdikleri bilgilerin yarı yarıya uygulanmadığı ve antrenörlerin sporcu öğrencileri bu konuda büyük oranla kontrol etmedikleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak geleceğin sporcu adayı olan öğrenci çocuklarımızın sporcu beslenmesi konusunda yeterince bilgilendirilmediği ve kontrol edilmediği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine dietary habits of our children who attend to summer sports schools, to determine whether their knowledge on nutrition is sufficient or not, to establish the necessity of providing education on nutrition to both children and their parents and the importance of parents and trainers about getting into the habit of correct nutrition. The target population of the research contains 1500 students aged between 10-16 male and female prospective student athletes in various branch of sports in Bilecik Provincial Directorate of Youth and Sports, in 2015. The research sample contains 325 female and male volunteer students aged 10-16 who were selected randomly on the basis of volunteerism. In this research,“Examination of Dietary Habits”survey developed by Volkan ŞİRİNOĞLU in 2008 has been applied as data collection tool. The survey consists of 47 questions (98). The surveys have been conducted to volunteers in order to find answer the research questions and they have been computerized via SPSS 17.0. Demographic information and nutritional status of volunteers have been determined by percentage and frequency distributions. Graphical displays are drawn by means of Excel program. As a result of our study, it has been established that students have gained dietary habits and information on nutrition from their parents and families, students do not have sufficient level of knowledge on nutrition and cannot fully understand the qualities of nutritional elements and requirements for nutrition in sportsmen, the level of dietary habits of students are not as same as children in development phase and athletes' level of dietary habits, one-half of instructions given by trainers have not been properly applied and trainers cannot control the athlete students to a great extent. As a consequence, it has been considered that our students/children who are prospective athletes of the future have not been sufficiently informed and controlled about nutrition in sportsmen/sportswomen.