Hidrokarbon ve florokarbon yüzey aktif maddelerle prokain hidroklorür arasındaki etkileşimlerin incelenmesi
A study on the interactions of procaine hydrochloride with hydrocarbon and fluorocarbon surfactants
- Tez No: 466542
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNEM GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Prokain Hidroklorür, yüzey aktif ilaç etken maddeler, misel, etkileşim, bağlanma sabiti, procaine hydrochloride, surface active drugs, micelle, interaction, binding constant
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı amfifilik yapıda bir ilaç etken maddesi olan Prokain Hidroklorür'ün (PHCl); sodyumdodesil sülfat (Anyonik hidrokarbon), Tween 20 (non-iyonik hidrokarbon), setiltrimetilamonyum bromür (katyonik hidrokarbon), laurilsülfo betain (amfoter hidrokarbon) ve Zonyl-FSN100 (non-iyonik florokarbon) yüzey aktif maddelerle etkileşimlerini spektrofotometrik yöntemle araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Tween 20, Zonyl FSN-100 (Zonyl FSN), sodyumdodesil sülfat (SDS), setiltrimetilamonyum bromür (CTAB) ve laurilsülfo betain (LSB)'in geniş derişim aralığında sabit derişimindeki PHCl (2,0x10-5 mol/L) ile etkileşimleri sulu ortamda spektrofotometrik yöntemle 298 K'de çalışıldı. PHCl'ün farklı misellere bağlanma sabitleri Benesi-Hildebrand Denklemi ile hesaplandı. Bulgular: Hesaplanan bağlanma sabitleri (KB) karşılaştırıldığında PHCl'ün misellere bağlanma eğiliminin en çok Zonyl FSN varlığında olduğu ve bağlanma derecesinin; Zonyl FSN > Tween 20 > SDS > LSB sırasını izlediği görüldü. Katyonik PHCl ile katyonik CTAB arasında elektriksel itme nedeniyle bağlanma sabiti hesaplanamamıştır. Florokarbon YAM Zonyl FSN'nin 1,0x10-3 mol/L sabit misel derişiminde, PHCl'ün hidrokarbon misellere bağlanmasına etkisi ayrıca çalışıldı ve bağlanma etkinliğinin ortamın hidrofobisitesi ile ilişkili olduğu tespit edildi. Sonuçlar: Seçilen model sistemde, amfifilik İEM olan PHCl'ün farklı hidrofobik karakterlere sahip yüzey aktif maddelerle arasındaki etkileşimler ortam hidrofobikliğinin artmasının bağlanmayı arttırdığını gösterdi. Ortama katılan Zonyl FSN miselleri varlığında PHCl'ün bağlanma derecesi Zonyl FSN > Tween 20 > SDS > CTAB > LSB sırasını izledi.
Özet (Çeviri)
Objective: The interaction of procaine hydrochloride (PHCl) with sodium dodecyl sulfate (anionic hydrocarbon surfactant; SDS), Tween 20 (nonionic hydrocarbon surfactant), cetyltrimethyl ammonium bromide (cationic hydrocarbon surfactant; CTAB), lauryl sulpho betaine (amphoteric hydrocarbon surfactant; LSB) and Zonyl-FSN100 (non-ionic fluorocarbon surfactant; Zonyl FSN) are aimed to study by UV-vis spectrophotometry. Methods: Interactions with constant concentration of PHCl (2.0x10-5 mol / L) in the wide concentration range of Tween 20, Zonyl FSN, SDS, CTAB and LSB are studied spectrophotometrically at 298 K. Micellar binding constants of PHCl to micelles were calculated with the Benesi-Hildebrand Equation. Results: Comparison of the binding constants (KB) showed the most binding tendency of PHCl to micelles in the case of Zonyl FSN and followed he order as: Zonyl FSN >Tween 20 > SDS > LSB. Due to the electrostatic repulsion between cationic CTAB and cationic PHCl the binding constant could not be calculated. The effect of Zonyl FSN on binding of PHCl to hydrocarbon micelles was also studied in the presence of 1.0 x 10-3 mol/L constant micelle concentration of Zonyl FSN. The binding tendency has been found to be related to the hydrophobicity of the medium. Conclusion: Interactions between different surfactants and amphiphilic PHCl, showed that binding tendency of PHCl followed the order as; Zonyl FSN > Tween 20 > SDS > CTAB > LSB in the presence of Zonyl FSN micelles.