Atipik nevüslerin melanomdan ayrımında dermoskopik bulguların tanısal değeri
Diagnostic value of dermoscopic findings in the differentiation of atypical nevus from melanoma
- Tez No: 466564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Atipik nevüs, Dermoskopi, Displastik nevüs, Melanom, Atypical nevus, Dermoscopy, Dysplastic nevus, Melanoma
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Atipik nevüsler klinik ve histolojik olarak benign melanositik nevüsler ile melanomun bazı özelliklerini gösterirler. Melanom, genç erişkinlerde en sık görülen kanser türlerinden biridir ve görülme sıklığı, mortalitesi son yıllarda artış göstermektedir. Deri malignitelerinde kesin tanı yöntemi histopatolojik incelemedir. Dermoskopi klinik gözlem ile histopatolojik inceleme arasında yer alan bir muayene yöntemi olarak pigmente lezyonların taramasında yaygın bir kullanım alanı bulmaktadır. Tanısal doğruluk oranı deneyimli kişilerce yapıldığında yüksektir. Bu çalışmada dermoskopik bulguların atipik nevüs ile melanomun ayrımındaki değerinin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı polikliniğinde dermoskopik incelemeleri sonrası atipik nevüs ve melanom ön tanılarıyla eksize ettirilerek histopatolojik olarak tanıları kanıtlanmış lezyonların dermoskopik görüntüleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya 24 melanom, 146 atipik nevüs dahil edilmiştir. Dermoskopik görüntüler benign nevüs paternleri, melanom spesifik yapılar, asimetri, kenar düzensizliği, renk, dermoskopik yapılar açısından incelenmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamına 85'i kadın, 85'i erkek 170 hasta alındı. Tüm hasta grubunda yaş ortalaması 31,23, melanomlularda 48,59, atipik nevüslülerde 28,38 olarak saptandı. Atipik nevüsün en sık gövde ön ve arka yüzünde, melanomun ise baş ve boyun yerleşimli olduğu gözlendi. Benign nevüs paternlerinden, yamalı retiküler, periferal retiküler ve merkezi hiperpigmentasyon, periferal globüler merkezi retiküler veya homojen alan; melanom spesifik yapılardan, radial streaming, psödopodlar, düzensiz lekeler, kabarık alanlarda mavi-beyaz yapılar, düz alanlarda mavi beyaz yapılar“regresyon yapıları”; dermoskopik genel özelliklerden asimetri varlığı, renk sayısında artış ve dermoskopik yapı sayısı bu iki lezyonun ayrımında istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Atipik nevüsler melanomun taklitçisi, potansiyel öncüsü olabilmektedir. Melanom ve atipik nevüs ayrımında ortak kullanılan kriterlerle yapılmış az sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Çalışmamızdaki verilerin dermatologlara atipik nevüslerin melanomdan ayrımında yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz. Özellikle radial streaming, psödopodlar, düzensiz lekeler ve regresyon yapıları gözlenen lezyonlar dikkatle incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Atypical nevi clinically and histologically demonstrates some features of benign melanocytic nevi and melanoma. Melanoma is one of the most common types of cancer in young adults, and the incidence and mortality rates have increased in recent years. The definitive diagnostic method in skin malignancies is histopathological examination. Dermoscopy is widely used in the screening of pigmented lesions as a method of examination between clinical observation and histopathological examination. The diagnostic accuracy is high when it is done with experienced people. In this study, it was aimed to determine the value of dermoscopic findings at the discrimination of atypical nevus and melanoma. Materials and Methods: In our study, dermoscopic views of lesions that have been histopathologically proven by excision after dermoscopic examinations with preliminary diagnosis of atypical nevus and melanoma in the outpatient clinic of skin and venereal diseases at Cukurova University Faculty of Medicine were analyzed retrospectively. 24 melanomas, 146 atypical nevi were included in the study. Dermoscopic images were examined in terms of benign nevus patterns, melanoma-specific structures, asymmetry, border irregularity, color, and dermoscopic structures. Results: A total of 170 patients (85 female, 85 male) were included in the study. The mean age was found as 31.23 years in the all patient group, 48.59 years in the melanomas and 28.38 years in the atypical nevi. Atypical nevi were found most frequently in the front and back of the trunk, and the melanoma was most commonly located in the head and neck. Benign nevus patterns include patchy reticulary, peripheral reticulary and central hyperpigmentation, peripheral globular, central reticular or homogeneous area; melanoma-specific structures include radial streaming, pseudopods, irregular streaks, blue-white structures in raised areas, blue-white structures in flat areas“regression structures”; and presence of asymmetry, increase in color number and number of dermoscopic structures from general dermoscopic features were found to be statistically significant in the discrimination of the two lesions. Conclusion: Atypical nevi can become a melanoma imitator and potential precursor. A small number of studies have been carried out with regard to the common criteria for distinguishing melanoma and atypical nevus. We think that the data we have found can help dermatologists distinguish atypical nevi from melanoma. In particular, lesions with radial streaming, pseudopods, irregular streaks and regression structures should be carefully examined.