Liquid phase sintering characteristics of tungsten powder obtained by electrochemical reduction technique
Elektrokimyasal indirgeme tekniği ile elde edilmiş tungsten tozunun sıvı faz sinterleme karakteristiği
  1. Tez No: 466565
  2. Yazar: MAHMUT EROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METEHAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tungsten, elektodeoksidasyon, kalsiyum, çözünürlüğün yoğunlaşmaya etkisi, tungsten ağır alaşımları, katı hal sinterleme, sıvı faz sinterleme, Tungsten, electrodeoxidation, calcium, solubility effect on densification, tungsten heavy alloys, solid state sintering, liquid phase sintering
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Geleneksel tungsten tozu üretim methodundan daha basit ve daha güvenli dikkate değer bir alternatif ekstrasyon prosesi yakın zamanda duyurulmuştur. Umut vaad eden bir ticarileşme potansiyeline sahip olmasına rağmen, üretilmiş tozun sinterleme davranışı bugüne kadar incelenmemiştir. Bu çalışmada, elektrokimyasal olarak üretilmiş tungsten tozunun sinterleme davranışı araştırılmış ve ticari olarak ulaşılabilir bir tungsten tozu ile karşılaştırılmıştır. Alaşımsız ve en az ağırlıkça yüzde doksan ticari ya da üretilmiş tungsten tozu içeren alaşımlı numuneler farklı sinterleme koşullarında sinterlenmiştir. Alaşımlar tek ilaveler W/X (X:Ni, Co, Fe) ve farklı Ni/Co, Ni/Fe, Co/Fe ve Ni/Co/Fe oranlarına sahiptir. Mikro ve makro ölçekte özellik değişimlerini incelemek için hazırlanan peletlere bir dizi karakterizasyon yöntemleri uygulanmıştır. Arşimet metodu ile numunelerin sinterlenmiş yoğunlukları ölçülmüştür. Mikroyapı incelemeleri ışık mikroskobu (OM) ve tarama elektron mikroskobuyla (SEM) yapılmıştır. Ayrıca, oluşan intermetalikleri, katı çözelti fazlarının yanı sıra safsızlıklar ve bunların oranlarını belirlemek için X- ışını kırınım cihazı (XRD), x-ışını florışıması (XRF) ve enerji dağılımlı spektroskopi (EDS) analizleri uygulanmıştır. Seçili numunelerin mekanik özellikleri mikro ve makro tip sertlik testleri kullanılarak ölçülmüştür. Üretilmiş tungsten tozunun kullanıldığı ağır alaşımlar beklenen görünür yoğunluk değerlerine yoğunlaşamadığı tespit edilmiştir, oysa alaşımsız peletleri ticari tungsten peletlerine göre daha yüksek yoğunlaşma eğilimi göstermiştir. Bu davranış, elektrokimyasal olarak üretilmiş tungsten tozunun empürite içeriğine dayandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
A remarkable alternative extraction process has recently been announced for tungsten powder production, which is simpler and safer than the conventional fabrication method. Even though the process has a promising commercializing potential, sintering behavior of the produced tungsten powder has not been investigated up to now. In this study, sintering behavior of the electrochemically produced tungsten powder was investigated and compared with a commercially available tungsten powder. Unalloyed and alloyed specimens, containing at least ninety weight percent commercial or produced tungsten powder, were sintered with different sintering conditions. The alloys had single additives W/X (X:Ni, Co, Fe) or different Ni/Fe, Co/Fe an Ni/Co/Fe ratios. A series of characterization techniques were performed to investigate the micro and macro scale property variations in prepared pellets. The sintered densities of the specimens were measured by Archimedes method. Microstructure investigations were conducted by optical microscope (OM) and scanning electron microscope (SEM). In addition, x-ray diffractometry (XRD), x-ray fluorescence (XRF) and energy dispersive spectroscope (EDS) analyses were applied to determine the formed intermetallics, solid solution phases as well as impurities and their ratios. The mechanical properties of the selected specimens were measured using micro and macro hardness tests. It was found that electrochemically produced tungsten powder employed heavy alloys could not densify up to expected relative density values, whereas the unalloyed ones demonstrated higher densification tendency than commercial tungsten pellets. This behavior was attributed to impurity content of the electrochemically produced tungsten.