Yenidoğanlarda ayak topuğundan kan alma işlemi öncesi uygulanan iki farklı yöntemin ağrı ve ağlama süresine etkisi
Effects of TWO different methods applied before heel lancing procedure on the pain and duration of crying in newborns
- Tez No: 466675
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, bacak masajı, EMLA kremi, pediatri hemşireliği, yenidoğan, Pain, limb massage, EMLA cream, pediatric nursing, newborn
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırma, topuk kanı alma işlemi öncesinde uygulanan EMLA kremi ve bacak masajı uygulamasının yenidoğanların ağrı düzeyi ve ağlama süresine etkilerini belirlemek amacıyla randomize kontrollü, deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırma için etik ve kurum izinleri alındı. Araştırmanın evrenini Eskişehir Devlet Hastanesi'nde Ekim 2015-Mart 2016 tarihleri arasında doğan yenidoğanlar, örneklemini vaka seçim kriterlerine uyan 135 bebek (Kontrol: 45, Bacak Masajı: 45, EMLA Kremi Grubu: 45) oluşturdu. Veri toplama araçları olarak; Yenidoğanı Tanıtıcı Bilgi Formu, Gözlem Formu, Yenidoğan Bebek Ağrı Ölçeği kullanıldı. Bacak masajı grubundaki bebeklere işlemden önce 2 dakika bacak masajı yapıldı. EMLA kremi grubunda olan bebeklere uygulamadan 30 dakika önce 1 gr EMLA kremi uygulandı. Bebeklerin işlem öncesi, sırası ve sonrası ağrı puanı, işlem süresi ve ağlama süreleri video kayıtları aracılığıyla belirlendi. Ağrı üç uzman yenidoğan hemşiresi tarafından değerlendirildi. Çalışma sonucunda EMLA kremi, bacak masajı ve kontrol grubundaki yenidoğanların tanımlayıcı özellikleri açısından benzer olduğu görüldü (p>0,05). Topuktan kan alma işlemi öncesinde EMLA kremi ve bacak masajı uygulanan yenidoğanların işlem sırası ve sonrası ağrı puan ortalamaları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (p=0,001). EMLA kremi grubundaki yenidoğanların işlem sırası ve sonrasında bacak masajı grubuna göre anlamlı düzeyde düşük ağrı yaşadığı (p0,05). Sonuç olarak, topuk kanı alma işleminde yenidoğanlarda ağrının azaltılmasında EMLA kremi ve bacak masajı uygulaması ağrının azaltılmasında etkilidir. Her iki yöntem de topuk kanı alma sırasında hissedilen ağrıyı azaltmada kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out as a randomized controlled, experimental study in order to determine the effects of EMLA cream and limb massage applied before the heel lance procedure in newborn on the pain level and duration of crying of the newborn. Ethical and institutional permissions were obtained for the research. While neonates born in Eskişehir State Hospital between October 2015 and March 2016 constituted the population of the research, and 135 infants matching the case selection criteria (Control: 45, Limb Massage: 45, EMLA Creamy Group: 45) constituted the sample. Newborn Data Collection Form, Observation Form, Newborn Infant Pain Scale were used as data collection tools. The infants in the Limb Massage group were administered with limb massage for 2 minutes before the procedure. The infants in the EMLA cream group were administered with 1 gr EMLA cream 30 minutes before application. The pain scores of infants before, during and after procedure, the duration of procedure and their durations of crying were determined through video recordings. Pain was evaluated by three expert neonatal nurses. As a result of the study, it was seen that the newborns in the EMLA cream, limb massage and control group were similar in terms of descriptive qualities (p>0,05). The mean pain scores during and after procedure of the newborns administered with EMLA cream and limb massage before heel lancing procedure were significantly lower compared to the control group (p=0,001). It was found that the newborns in the EMLA cream group had significantly lower levels of pain during and after the procedure compared to the limb massage group (p0,05). In conclusion, EMLA cream and limb massage are effective in reducing the pain in newborns during heel lancing procedure. Both methods can be used to reduce the pain felt during heel lancing.