İkinci derece yanığı olan hastaların bakımında gümüş içeren hidrofiber pansumanın yara iyileşmesime etkisi
The effect of hydrofiber wound dressing including silver on healing in the patients with second degree burn.
  1. Tez No: 466676
  2. Yazar: SEVİL PAMUK CEBECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ACAROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: ikinci derece yanık, yara iyileşmesi, gümüş içeren hidrofiber, second degree burn, wound healing, hydrofiber wound dressing with silver
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Araştırma, ikinci derece yanığı olan hastaların bakımında, gümüş içeren hidrofiber pansumanın yara iyileşmesine etkisini incelemek amacı ile planlandı. Araştırmaya randomize olarak seçilmiş 60 hasta (30 hasta deney grubu, 30 hasta kontrol grubu) alındı. Araştırmanın verileri“Hasta Tanılama Formu”,“Yara Değerlendirme Formu”,“Ağrı Değerlendirme Skalası”ile toplandı. Hastaların tümünden aydınlatılmış onam alındı. Deney grubuna gümüş içeren hidrofiber yara pansumanı, kontrol grubuna ise klorhexidin emdirilmiş tül gre pansumanı uygulandı. Hastalar, yarada epitilizasyon sağlanıncaya kadar izlendi. Çalışmada, pansuman uygulaması öncesi, deney ve kontrol grupları arasında yaş, cinsiyet, yanık derinliği, yanık etkeni, yanık lokalizasyonu, yanık yüzdesi ve yanık alan genişliği açısından anlamlı bir farklılık yoktu (p>0,05). Yedinci günden itibaren, eksuda varlığı (p=0,0001), debridman (p=0,0001), ağrı şiddeti (p=0,0001) ve pansuman öncesi analjezi gereksinimi (p=0,001) açısından deney grubunda istatistiksel açıdan anlamlı bir iyileşme oldu. On beşinci günden itibaren de deney grubunda, yanık alan genişliği(p=0,0001) istatistiksel olarak anlamlı şekilde küçüldü ve epitelizasyon zamanı da azaldı (11,2±3,7 gün, p=0,0001). Sonuç olarak, gümüş içeren hidrofiber pansumanın, yanık yarasını daha kısa sürede iyileştiren etkili bir bakım ürünü olarak tercih edilebileceği, ve araştırmanın diğer yara bakım ürünlerini kapsayan karşılaştırmalı çalışmalarlatekrarlanması önerildi.
Özet (Çeviri)
We aim to determine the effect of hydrofiber dressing including silver on the second degree burn wound healing. This randomized clinical study consisted of 60 patients (30 patients experimental group, 30 patients control group). The data collected from the“Patient İnformation Form”,“Wound Assessment Form”and“Pain Assessment Scale”. An informed consent was taken from all of the patients. The hydrofiber dressing with silver was applied to wounds of the experimental group and chlorhexidin soaked tulles gras dressing was applied to wounds of the control group. All of the patients were followed up until wound epithelization completed. In the begining of the study, there was no statistically significant difference between the experimental group and the control group in terms of age, sex, wound depth, etiology of burn wound, localization of wound, percentage of burn and extent of burn wound (p>0,05). After the seventh day of follow up, there was a significant improve in the experimental group in terms of woun dexudation (p=0,0001), wound debridement (p=0,0001), pain intensity and analgesic agent administration (p=0,0001). After the 15th day of follow up, there was a significant decrease in the extent of wound (p=0,0001) and epithelization time (p=0,0001) in the experimental group. We think that the hydrofiber dressing with silver is an effective wound care material that improves wound healing process. Also we think that conduction of more studies comparing other wound care materials will improve the quality of healthcare of burn wound patients.