Laringeal maske prosealtm ile laringeal maske supremetm'in göz içi basıncına etkilerinin şaşılık cerrahisinde karşılaştırılması
The effect of lma supreme and lma proseal on intraocular pressure in children undergoing strabismus surgery
- Tez No: 466711
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA İPEK ARSLAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: LMA-P, LMA-S, Göz içi basıncı, okülokardiyak refleks, LMA-P, LMA-S, İntraocular pressure, oculocardiac reflex
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Endotrakeal entübasyonun supraglottik havayolu araçlarına göre göz içi basıncını daha fazla arttırdığı gözlenmiştir. LMA ProSeal veya LMA Supreme'nin yerleştirme ve çıkarılmasının elektif şaşılık operasyonuna alınacak çocuklarda intraoküler basınca etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmaya ASA (American Society of Anesthesiologists- Amerikan Anestezistler Derneği) fiziki durumu I-II, 1-12 yaş arası 54 hasta dahil edildi. İntravenöz (0,03 mg/kg) midazolam ile premedikasyon uygulandıktan sonra, propofol ve fentanil ile anestezi indüksiyonu sağlandı. Kas gevşetici uygulanmadı. Hastaların indüksiyon öncesi ve sonrası, havayolu aracı yerleştirildikten sonra ve yerleştirildikten 3 dakika sonra, cerrahi sonu ve havayolu aracı çıkartıldıktan sonraki intraoküler basınçları kalp hızı, sistolik ve diyastolik kan basınçları, kaydedildi. Peroperatif dönemde okülokardiyak refleks gelişimi ve postoperatif bulantı-kusma takip edildi. Sonuçlar: Yaş, kilo, cinsiyet ve ASA sınıflama evreleri iki grupta benzerdi. İki havayolu aracı da tüm hastalarda ilk denemede başarı ile yerleştirildi. LMA Supreme yerleştirme sonrası, cerrahi sonu ve çıkarma sonrası intraoküler basıncı LMA ProSeal'e kıyasla istatistiksel olarak daha fazla arttırdı (p=0,005, p= 0,04 ve p=0,008). Göz içi basıncı 3 dakika sonra kontrol değerine döndü. Hastaların kalp hızı, sistolik ve diyastolik kan basıncı değerleri benzerdi. Okülokardiyak refleks ve postoperatif bulantı kusma gelişimi açısından da gruplar arasında fark saptanmadı. Tartışma: LMA Supreme yerleştirme sonrası, cerrahi sonunda ve çıkarıldıktan sonra intraoküler basıncı LMA ProSeal'e kıyasla daha fazla arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: It was shown that endotracheal intubation increases intraocular pressure higher than supraglottic airway devices. We aimed to compare the effects of insertion and removal of the LMA ProSeal and the LMA Supreme on intraocular pressure in pediatric patients undergoing elective strabismus surgery. Methods: Fifty-four patients, ASA (American Society of Anaesthesiologists physical status) I-II, between the ages of 1-12 years were included in this study. After premedication with intravenous midazolam (0,03 mg/kg), anesthesia was induced with propofol and fentanyl. A neuromuscular blocker agent was not administered. Intraocular pressures, heart rate, sistolic and diastolic blood pressures of the patients were recorded before and after the induction, after the insertion and three minutes after the insertion of the airway device, at the end of the surgical procedure and after the removal of the airway device. Devolepment of oculocardiac reflex during the perioperative period and postoperative nausea and vomiting were recorded. Results: Age, weight, gender and ASA scores were similar between the two groups. Both airway devices were inserted succesfully at the first attempt in all patients. LMA Supreme raised intraocular presurre more than the LMA ProSeal after insertion, at the end of the surgical procedure and after removal (p=0,005, p=0,04 and p=0,008). Intraocular pressure returned back to control levels after three minutes. Heart rates, sistolic and diastolic blood pressure values were similar. No difference was found between the two groups related to the development of oculocardiac reflex and postoperative nausea and vomiting. Discussion: LMA Supreme raised the intraocular pressure more than that of LMA ProSeal after insertion, at the end of the surgical procedure and after the removal.