Acil servise belirgin kan basıncı yüksekliği ile başvuran hastalarda yardımcı tetkik endikasyonlarının araştırılması
Investigation of accessory screening tests indications who present to the emergency department with elevated blood pressure
  1. Tez No: 466732
  2. Yazar: HALDUN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ELİF YAKA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: asemptomatik kan basıncı yüksekliği, hipertansiyon, gizli hedef organ hasarı, proteinüri, acil servis, asymptomatic elevated blood pressure, hypertension, occult target organ damage, proteinuria, emergency department
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş: Acil servislerde asemptomatik KB yüksekliği sık rastlanan bir durumdur. Bu hastaların yönetiminde net bir yaklaşım yoktur. Amaç: Bu çalışmanın amacı hipertansif acillere işaret etmeyen yakınmalarla acil servise başvuran belirgin KB yüksekliği saptanan hastalarda okkült hedef organ hasarını belirlemek için tarama tetkiklerinin yapılmasından fayda görecek bir alt grup tanımlamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, tanımlayıcı, kesitsel araştırma üçüncü basamak bir acil serviste gerçekleştirildi. Belirgin KB yüksekliği olarak belirlenen SKB ≥160mmHg DKB ≥100mmHg olan hastalar araştırmaya dahil edildi. Araştırmaya dahil edilen tüm hastaların böbrek fonksiyon testleri, EKG, PA akciğer grafileri, tam idrar tetkikleri sağlanıp fundoskopi ile retina değerlendirildi. EKG de modifiye Sokolow-Lyon kriterlerinin karşılanması, dipstickte 2+proteinüri görülmesi, artmış kardiyotorasik oran ve konjesyon bulgularının saptanması, kreatininde 1.5 kat artış bulunması, Keith-Wagner-Barker evrelemesinde Evre 1-2 retinopati tespit edilmesi durumlarının her biri gizli uç organ hasarı olarak kabul edildi. Primer sonlanım ölçütü, hipertansiyona bağlı okkült hedef organ hasarı varlığı; sekonder sonuç ölçütü olarak da 30 gün içinde kötü klinik sonuç gelişmesini predikte edebilecek parametreler olarak belirlendi. Bulgular: Araştırmaya katılan 137 hastada yapılan tetkiklerin 6'sında kreatinin yüksekliği, 15'inde proteinüri, 35'inde SVH, 88'inde akciğer grafisinde kalp yetmezliği bulguları, 91'inde retinopati tespit edildi. Bu bulgulardan akciğer grafisi bulguları (p=0.761), EKG'de SVH bulguları varlığı (p=0.961) ve fundoskopide hipertansif retinopati bulguları (p=0.060) kötü klinik sonuçla ilişkili bulunmazken proteinüri (p=0.004) 30 günlük klinik sonuçlarla ilişkili bulundu. Ayrıca üç ve daha fazla okkült hedef organ hasarı varlığı da klinik sonuçlarla ilişkili bulundu (p=0.01). Sonuç: Hipertansif acillere işaret etmeyen semptomlarla acil servise başvurup, belirgin kan basıncı yüksekliği saptanan hastalarda subklinik hedef organ hasarı açısından tetkik yapılmasından 30 günlük klinik sonuçlarda fayda görebilecek hasta grubu tanımlanamadı.
Özet (Çeviri)
Background: Asymptomatic elevated blood pressure is a common condition in the emergency department. There is no clear approach to the management of these patients. Aim: The present study aimed to identify sub-group of patients who will benefit from the screening tests to determine the occult target organ damage who present to the emergency department with elevated blood pressure and symptoms that do not point to a hypertensive emergency. Materials and Methods: This single-center, descriptive, cross-sectional study was conducted in a tertiary emergency department. Patients with SBP ≥160mmhg and DBP ≥100mmhg were included in the study. All patients evaluated with renal function tests, ECG, chest X-ray, urine analysis, fundoscopy examination. End-organ damage accepted as in case of any of the Sokolow-Lyon positivity in ECG, 2+ proteinuria on the dipstick, the detection of an increased cardiothoracic ratio and congestion symptoms, increased 1.5 times in creatinine, Stage 1-2 retinopathy detection with Keith-Wagner-Barker staging. The primary outcome was the presence of occult target organ damage due to hypertension; secondary outcome was also set as parameters to be prediction of poor clinical outcome improvement within 30 days. Results: Six patient has creatinine elevation, 15 has proteinuria, 35 has LVH, 88 has chest X-ray findings of heart failure, 91 has retinopathy. Chest X-ray findings (p = 0.761), LVH signs in ECG (p = 0.961) and hypertensive retinopathy symptoms in fundoscopy (p = 0.060) has poor association with clinical outcomes. Proteinuria (p = 0.004) was associated with a 30-day clinical outcomes. It was also association with three or more presence of occult target organ damage in clinical outcome (p = 0.01). Conclusion: Sub-group of patients who will benefit from the screening tests to determine the occult target organ damage who present to the emergency department with elevated blood pressure and symptoms that do not point to a hypertensive emergency can't identified.