NF-KB, TLR-4 ve TLR-2 varyasyonlarının glioma ile ilişkilerinin incelenmesi
- Tez No: 466763
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ NUR TURGUT ULUTİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: NF-KB, TLR, glioma, polimorfizm, NF-KB, TLR, glioma, polymorphism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Gliomalar, merkezi sinir sisteminde (MSS) bulunan glial hücrelerden geliş en ve tüm MSS tümörlerinin % 40'dan fazlasında tanımlanan en yaygın primer beyin tümörleridir. Hucre ici sinyal yolaklarinin kanser biyolojisinde kritik rol oynadigi iyi bilinmektedir. NFKB ve TLR sinyal yolaklari aktivasyonunun kanser riskindeki onemi ortaya konmasina ragmen, bu genlerdeki polimorfizmler ile glioma arasindaki iliski henuz acikliga kavusturulmamistir.Bu çalışmada NF-kB-94 ins/del ATTG, TLR-4 Asp299Gly, TLR-4 Thr399Ile ve TLR-2 Arg753Gln gen polimorfizmleri ile glioma riski arasindaki iliskiyi arastirmayi amacladik. Calisma, 120 glioma hastası ve 225 saglikli kontrol grubu ile gerceklestirildi. Genotip dagilimlari polimeraz zincir reaksiyonu-restriksiy on parca uzunluk polimorfizmi (PCR-RFLP) yontemi ile saptandi. Glioma ve kontrol grubundaki NF-kB-94 ins/del ATTG, TLR-4 Asp299Gly, TLR-4 Thr399Ile ve TLR-2 Arg753Gln polimorfizmlerine ait genotip dagilimlari karsilastirdigimizda, NF-kB -94 ins/ins genotipinin glioma icin risk faktoru oldugunu gosterdik (p=0,003). Diger yandan, TLR-2753 GG genotipinin glioma gelişimine karşı koruyucu rol oynadigini saptadık (p=0,001). Ayrica, TLR-2 Arg753Gln polimorfizmi icin A allelinin glioma gelisimine karsi koruyucu rol oynadigini saptadik (p0, 05). Bu bulgular NF-KB ve TLR sinyal yolaklarindaki polimorfizmlerin glioma riskinde onemli bir rol oynayabilecegini gostermektedir.
Özet (Çeviri)
Gliomas are the most common primary brain tumors that develop from glial cells in the central nervous system (CNS) and are identified in more than 40% of all CNS tumors. Cellular signaling pathways play a critical role in cancer biology. Although the activation of NFKB and TLR signaling pathways is well known for cancer risk, the association between polymorphisms in these genes and glioma has not yet been elucidated. In this study, our aim was to study the relationship between NF-kB-94 ins/del ATTG, TLR-4 Asp299Gly, TLR-4 Thr399Ileand TLR-2 Arg753Gln polymorphisms and glioma risk. The study was conducted with 120 glioma patients and 225 control groups. Genotype distributions were determined by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) method. Statistical data were analyzed by IBM SPSS 20, Chi-Square test and Combined Genotype analysis. When we compared the genotype distributions of the polymorphisms of NF-kB-94 ins/del ATTG, TLR-4 Asp299Gly, TLR-4 Thr399Ileand TLR-2 Arg753Gln in glioma and control groups, we found risk factors of NF-kB -94 ins/ins genotype for glioma (p=0.003). On the other hand, we found that TLR-4 299Gg genotype might be associated with a protective effect against development of glioma (p=0.001). Furthermore, we showed that TLR-2 753 A allele was significantly associated with the decreased risk of glioma (p0.05). These findings show that polymorphisms of NF-KB and TLR signal pathways can play a critical role for glioma risk.