Reküren tonsillit ve obstruktif tonsil hipertrofisi nedeniyle tonsillektomi yapılan hastaların tonsil merkezinden alınan örneklerde bakteriyolojik ve viral etkenlerin araştırılması
Research of bacteriological and viral agents from the culture samples which were taken from the core of tonsils of patients who had tonsillectomy due to recurrent tonsillitis and obstruktif tonsillar hypertrophy.
  1. Tez No: 466811
  2. Yazar: MELTEM TENDOĞAN AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FARUK KIROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tonsil bakteriyoloji, reküren tonsillit, obstruktif tonsiller hipertrofi, Tonsil bacteriology, Recurrent tonsillitis, Obstruktif tonsillar hypertrophy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Tonsillektomi günümüzde çocuklarda en sık yapılan operasyonlardan birisidir.Tonsillektomi endikasyonlarına bakıldığında Reküren Tonsillit ve Obstruktif Tonsiller Hipertrofi ilk sıralarda yer almaktadır.Tonsillitte antibiyotik kullanımının artmasına rağmen reküren tonsillit ataklarının önüne geçilememesive yapılan çalışmalarda tonsil yüzey kültürlerinde belirlenen bakteriler mevcut kullanılan antibiyotiklereduyarlı olmasına rağmen reküren atakların devam etmesi, tonsil merkezindeki etkenlerin bu rekürrenslerde etkili olabileceğini gündeme getirmiştir.Bu çalışmadaki amacımız reküren tonsillit enfeksiyonu geçirme öyküsü olmayan,OTH nedeniyle tonsillektomi yapılan hastaları kontrol grubu olarak değerlendirip RT grubu ile tonsilin merkezinde saptanan etkenler arasında farklılık olup olmadığını saptamaktı. Bu çalışmaya Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi K.B.B. Anabilim Dalı Polikliniği'ne başvurmuş ve RT ve OTH nedeniyle tonsillektomi endikasyonu konulmuş 4-14 yaş arası 100 hasta dahil edildi.Hastalar RT öyküsü olan ve OTH 'si olan hastalar olmak üzere iki gruba ayrıldı.Bütün hastalara soğuk diseksiyon yöntemiyle tonsillektomi yapıldı.Hastalardan operasyonla alınan tonsillerin merkezinden alınan kültür örnekleri aerob ve anaerob etkenler açısından mikrobiyoloji labaratuvarında uygun besiyerlerine ekim yapılarak değerlendirildi;viral etkenler (Adenovirüs,İnfluenza virüs)için alınan doku örnekleri PCR yöntemi kullanılarak analiz edildi.İki grup arasında bakteriyel ve viral etkenler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilip karşılaştırıldı. Çalışmada her iki grupta tonsil merkezinden alınan kültür sonuçlarında toplamda (61 aerob ve fakültatif anaerop ve 63 anaerob) 124 bakteri bulundu.Kırk iki hastada normal boğaz florası saptanırken 51 hastada anaerob etkenler açısından negatif bulundu.OTH grubunda 30 aerob,22 normal boğaz florası,57 anaerob bakteri bulundu.RT grubunda ise 31 aerob,20 normal boğaz florası,30 anaerob bakteri bulundu. Bulunan bakterilere baktığımızda toplamda en sık bulunan aerob bakteri Stafilococcus aureus(%22)'tu.Daha sonra Streptococcus pyogenes(%17),Arcanobacterium haemolyticum(%8),Non A Non B Beta Haemolitic Streptokok(%5) idi.Anaerob bakterilere baktığımızda en sık bulunan bakteri Peptostreptococcus prevotii(%11) idi.Daha sonra sırasıyla Peptostreptococcus micros(%9),Actinomyces odontolyticus(%9),Prevotella disiens(%6) saptandı. Aerob bakterilerin gruplar arasındaki karşılaştırmasında sadece Arcanobacterium haemolyticumun gruplar arasında anlamlı farkı saptandı. Adenovirüs bakılan örneklerde sadece obstruktif tonsiller hipertrofi grubunda 4 yaşında erkek hastada Adenovirüs pozitif bulundu, diğer örnekler negatif bulundu.İnfluenza virüsü bütün hastalarda negatif bulundu.
Özet (Çeviri)
Nowadays tonsillectomy is one of the most common surgical procedure performed in children.In terms of indications of tonsillectomy, it can be seen that Recurrent Tonsillitis andObstruktif Tonsillar Hypertrophyare in the initial place.Despite increasing the use of antibiotics in tonsillitis,the attacks of tonsillitis can not be prevented.In recent studies ,the bacteries which are specified from the surface culture of tonsil in spite of being sensitive to antibiotics which are currently used,the continuous attacks of recurrent tonsillitis the pathogens which are at the core of tonsil become a current issue regarding being effective in those recurrences.The aim of this study is whether there is any difference between the pathogens determined at the core of RT and OTH group. A hundred patients were inclueded to this study who applied to Medical Faculty of Yüzüncüyıl University Departmant of Ear Nose Throat policlinic and who belong to 4-14 age group.The patients were divided into two groups according to history of RT and having OTH.Tonsillectomy was performed to all patients by cold dissection technic.The culture samples which were taken from the core of tonsils were evaluated by sowing to appropriate nutrient considering the aerob and anaerob factors.Tissue samples which were taken for viral pathogens(Adenovirüs,İnfluenza virüs) were analized by using PCR method.Betweeen two groups the bacterial and viral pathogens were compared by appropriate statistical method. Ultimately,in total 124 bacteries(61 aerob and facultative anaerob and 63 anaerob)were found among the results of tonsil core cultures in the study.Apart from this microorganisms normal throat flora was found in 42 patients and 51 patients were negative for anaerob.On the other hand regarding OTH group,30 aerob,22 normal throat flora,57 anaerob bacteria were found.In terms of RT group 31 aerob,20 normal throat flora,30 anaerob bacteria were found. Considering detected bacteries Stafilococcus aureus(%22) was the most frequent aerob bacteria in total.Subsequently Streptococcus pyogenes(%17),Arcanobacterium haemolyticum(%8),Non A Non B Beta Haemolitic Streptokok(%5) were the most frequent ones respectively.Regarding the anaerob bacteries Peptostreptococcus prevotii(%11) was the most frequent anaerob bacteria. After these Peptostreptococcus micros(%9),Actinomyces odontolyticus(%9),Prevotella disiens(%6) were the most frequent ones respectively. In comparison of aerob bacteries between groups merely Arcanobacterium haemolyticum was detected meaningful. Considering the samples of Adenovirüs,Adenovirüs was detected positive only in a four -year -old male patient among the group of OTH.The other samples were negative.The İnfluenza virus was negative in all patients.