Akut koroner sendrom hastalarının epikardiyal yağ dokusu kalınlığının syntax skoru ile korelasyonu
Correlation of epicardial fatty tissue thickness with syntax score in patients with acute coronary syndrome
- Tez No: 466837
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN AKDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Epikardiyal yağ dokusu, Kalp hastalıkları, Koroner arter hastalığı, Koroner hastalık, Miyokard enfarktüsü, Miyokardial iskemi, Atherosclerosis, Epicardial fat tissue, Heart diseases, Coronary artery disease, Coronary disease, Myocardial infarction, Myocardial ischemia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Koroner arter hastalığı (KAH), koroner arterlerin genellikle ateroskleroz nedeniyle daralması veya tıkanmasıdır. DSÖ verinelerine göre 2020 yılınd KAH yaşamı kısıtlayan sebepler listesinde ilk sıraya geçeceği belirtilmektedir. Koroner arter hastalıklarını alt başlıklara ayırdığımız zaman Akut Koroner Sendrom(AKS) mortalitenin ve morbilitenin en sık yaşandığı gruptur. Güncel teknoloji ile AKS'nin önlenmesi insanoğlunun yaşam kalitesi açısından büyük öneme sahiptir. Epikardiyal yağ dokusu (EYD), mezenterik mezodermden köken alan visceral bir yağ dokusundur. EYD, biyoaktif molekül sekresyon yaparak ve yağ deposu olarak görev alarak normal fizyolojik şartlarda kalbi oksitatif strestten koruyan bir tampon bölgesidir. Epikardiyal yağ dokusu biyoaktif moleküllerin kaynağı olmasına rağmen, hala aktivitesinin kalınlığı ile ilişkili olup olmadığı net değildir.Koroner arter hastalığının önlenmesi veya gerilemesini sağlayabilmek için risk sınıflamaları, erken tanı ve tedavi stratejısı belirleme açısından büyük öneme sahiptir. Çok sayıda risk sınıflaması protokolleri mevcut olup, bunlardan biri de koroner arterleri segmentlere ayırarak lezyon ciddiyetine göre puanlama yapan“SYNergy between PCI with TAXUS and Cardiac Surgery”(Syntax) skorudur. Biz bu çalışmada AKS'lu hastaların EYD kalınlığının SYNTAX skoru ile korolesyonunu inceledik. Amacımız AKS hastalığının noninvaziv yöntemlerle ciddiyeti ve prognozu hakkında bilgi edinmekti. Çalışmaya toplam 216 hasta katıldı. Hasta grubunda 120 kişi akut koroner sendrom hastası alınırken, kontrol grubunda normal koroner anatmiye sahip 96 kişi alındı. Hasta grubunun EYD kalınlığı ile SYNTAX skoru korelasyonuna bakıldı ve birbiri ile ilişkili olduğu bulundu (P<0,05). Ayrıca kontrol gurubu ile EYD karşılaştırıldı ve anlamlı fark tespit edildi (P<0,05). Diğer parametreler karşılaştırdığımızda ise yaş, HT, DM ve sigara içiciliği yönünden anlamlı farklılık varken, BKI ve hiperlipidemi açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Sonuç olarak, AKS hastalarında hastalığın ciddiyeti ve prognozunun saptanmasında EYD kalınlığı ile SYNTAX skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmış olup, bu çalışmanın daha fazla sayıda hasta örnekleminden oluşan çalışmalarla desteklenmeye ihtiyacı vardır.
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease (CAD) is a constricting or obstruction of coronary arteries, usually due to atherosclerosis. According to WHO's data, CAD will be 1st on the list of reasons that limit life in 2020. Acute coronary syndrome (ACS) is the most common group of mortality and morbidity when we distinguish coronary artery diseases to subcategories. Prevention of AKS with the current technology has great importance in terms of human life quality. Epicardial fat tissue (EFT) is a visceral fat tissue originating from the mesenteric mesoderm. EFT is a buffer region that protects the heart's oxidative stress under normal physiological conditions by acting as a bioactive molecule secretion and oil reservoir. Although epicardial fat tissue is the source of bioactive molecules, it is still unclear whether the activity is associated with thickness. In order to prevent or regress coronary artery disease, risk classifications have great importance in determining early diagnosis and treatment strategies. There are a number of risk classification protocols, one of which is the“SYNergy between PCI with TAXUS and CardiacSurgery”(SYNTAX) score, which grades the severity of the lesion by segmenting the coronary arteries. In this study, we examined the correlation of the EFT thickness with the SYNTAX score in patients with ACS. Our aim was to obtain information about the severity and prognosis of ACS disease via noninvasive methods. A total of 216 patients participated in the study. 120 patients with acute coronary syndrome were included in the study group while 96 patients with normal coronary anatomy were included in the control group. The EFT thickness of the patient group was correlated with the SYNTAX score (P <0.05). The EFT of the study group was also compared with the control group and a significant difference was detected (P <0.05). When the other parameters were compared, there was a significant difference in terms of age, HT, DM and smoking, but no significant difference was found in terms of BMI and hyperlipidemia. In conclusion, a statistically significant relationship was found between the EDS thickness and the SYNTAX score in determining the severity and prognosis of the disease in patients with ACS, and this study needs to be supported by studies involving a larger number of patient samples.