Ankilozan spondilitli hastalarda mckenzie egzersizlerinin ağrı, spinal mobilite, fiziksel fonksiyon ve hastalık aktivitesi üzerine etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation the effects of the mckenzie exercises on pain, spinal mobility, disease activity and physical function in patients with ankylosing spondylitis
- Tez No: 467010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTINAY GÖKSEL KARATEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, egzersiz tedavisi, McKenzie egzersiz programı, Ankylosing spondylitis, exercise therapy, McKenzie exercise program
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışma ankilozan spondilitli (AS) hastalarda McKenzie egzersiz programının ağrı, spinal mobilite, hastalık aktivitesi ve fiziksel fonksiyon üzerine etkilerini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya ASAS aksiyal spondiloartropati kriterlerine göre AS tanısı almış olan 35 hasta alındı. Hastalar rastgele sayılar tablosu kullanılarak iki gruba ayrıldı: McKenzie egzersiz grubu (Grup 1, 17 hasta) ve klasik egzersiz grubu (Grup 2, 18 hasta). Tüm hastaların başlangıçta demografik ve hastalıkla ilişkili bilgileri kaydedildi. Her iki gruptaki hastalar altı hafta, haftada üç gün ve günde 30-45 dakika olmak üzere ev egzersiz programı şeklinde egzersiz yaptılar. Her iki gruba da ek olarak postür eğitimi ve solunum egzersizleri verildi. Egzersize uyumu arttırmak ve gerektiğinde egzersizlerde değişiklik yapmak üzere iki haftada bir seans doktor gözetiminde gerçekleştirildi. Başlangıçta ve egzersiz programı sonunda hastaların spinal ağrı (BASDAI'nin ikinci sorusu), spinal mobilite (BASMI ve göğüs ekspansiyonu), entezit skoru (MASES), hastalık aktivitesi (BASDAI) ve fiziksel fonksiyonları (BASFI) değerlendirildi. Bulgular: Çalışmayı her iki grupta da onbeşer hasta olmak üzere 30 hasta tamamladı. Başlangıçta hastaların demografik ve klinik özellikleri açısından gruplar arasında fark saptanmadı (p>0.05). Tedavi sonunda her iki grupta da başlangıca göre değerlendirilen tüm parametrelerde (spinal ağrı, spinal mobilite, hastalık aktivitesi ve fiziksel fonksiyon) istatistiksel olarak anlamlı düzelme gözlendi. Tedavi sonunda başlangıca göre elde edilen iyileşmeler açısından gruplar arasında hiçbir parametrede istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamız AS'li hastalarda McKenzie egzersizlerinin etkinliği değerlendirilen ilk çalışmalardan biri olma özelliğini taşımaktadır. Bulgularımız hem McKenzie hem de klasik egzersiz programı ile ağrı, spinal mobilite, hastalık aktivitesi ve fiziksel fonksiyonda anlamlı iyileşmeler elde edildiğini göstermiştir. İki egzersiz yönteminin birbirlerine üstünlükleri saptanmadığından AS'li hastalarda McKenzie egzersizlerinin klasik egzersizlere alternatif bir yöntem olarak değerlendirilebileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study is planned to evaluate the effects of the McKenzie exercise program on pain, spinal mobility, disease activity and physical function in patients with ankylosing spondylitis (AS). Material and Method: Thirty-five patients diagnosed with AS according to the ASAS axial spondyloarthropathy criteria were included into the study. Patients were divided to two groups according to the random numbers table as McKenzie exercise group (Group 1, 17 patients) and classic exercise group (Group 2, 18 patients). Demographic and disease related data of all patients were recorded at baseline. Patients in both groups applied a six week home-based exercise program consisting as three days a week and 30-45 minutes a day schedule. Posture training and respiratory exercise were supplemented to both of the groups additionally. A bi-weekly session was held under the supervision of a physician to improve the exercise compliance and to revise the exercises if necessary. The spinal pain (second question of BASDAI), spinal mobility (BASMI and chest expansion), enthesitis score (MASES), disease activity (BASDAI) and physical functions (BASFI) of the patients were evaluated initially and at the end of the exercise program. Results: Totally 30 patients as 15 patients in both groups completed the study. At baseline, there was no differences between two groups according to the demographic and clinical characteristics of the patients (p>0.05). At the end of the treatment, a statistically significant improvement was observed in all of the evaluated parameters (spinal pain, spinal mobility, disease activity and physical function) in both groups. No statistically significant differences were found between the groups in terms of the improvements at the end of the treatment compared to baseline in any parameter. Conclusion: Our study is one of the first studies to evaluate the effectiviness of the McKenzie exercise in patients with AS. Our findings has shown that significant improvements were achieved in pain, spinal mobility, disease activity, and physical function both with McKenzie and the classic exercise program. Since one exercise method is not superior to other, we are of the opinion that McKenzie exercises can be considered as an alternative method to the classic exercises in AS patients.