Obez adölesanlarda D vitamini ve FGF23 düzeylerinin kardiyak fonksiyonlarla ilişkisi
Evaluati̇on of vitamin D and FGF23 levels related to cardiac functions at obese adolescents
  1. Tez No: 467011
  2. Yazar: HASAN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ALTUNER TORUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, CIMT, FGF23, obezite, VKİ, 25-hidroksi vitamin D3
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Günümüzde obezite ve eşlik eden komorbid durumlar önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada obez olgularda D vitamini ve FGF23'ün kardiyak fonksiyonlar üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Metotlar: Çalışmaya 11-17 yaşlarında 30 obez ve 30 normal kilolu adölesan kabul edilmiştir. On iki saatlik açlık sonrası alınan kan örneklerinden tam kan sayımı, CRP, AKŞ, KCFT, BFT, Na, K, Ca, P, ALP, PTH, 25 hidroksivitamin D3, TFT, lipit paneli, insülin ve FGF23 düzeyleri çalışıldı. Obez ve kontrol grubunun biyoimpedans ölçümü; (BCM-Fresenius Medical Care D GmbH) BCM - Vücut Kompozisyon Monitörü kullanılarak Biyoimpedans spektroskopi (BİS) yöntemi ile yapıldı. Hasta ve kontrol grubundaki tüm hastaların 20 dakikalık istirahat sonrasında elektrokardiyografi ve ekokardiyografik incelemeleri yapıldı. Bulgular: Obez grubunda hastaların VKİ (Vücut Kitle İndeksi) değeri kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksekti. Obez grubunda Yağ Doku İndeksi (FTI), Yağ Kütle Yüzdesi (FAT%), Total Vücut Sıvısı (TBW), Hücre Dışı Sıvı (ECW), Hücre Dışı Sıvı/Hücre İçi Sıvı Oranı (E/I) kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Obez grubunda ortalama 25 hidroksivitaminD3 (25OH D3)düzeyi kontrol grubuna göre yüksek ve ortalama FGF23düzeyi ise kontrol grubuna göre düşük olarak ölçüldü. Obez ve kontrol gruplarında 25OH D3'ün 20 ng/mL'nin altındaki ve üstündeki değerleri ile FGF23 düzeyi arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Her iki grupta 25OH D3 ortalaması düşük olup, D vitamini yetersizliği mevcuttu. Obez grubunda sistolik ve diyastolik kan basıncı düzeyleri, LVPWd (Sol Ventrikül Arka Çapı Diyastol Sonu Kalınlığı), ESV (Sistol Sonu Hacmi) kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Obez grubunda CIMT (Karotis İntima Media Kalınlığı) kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuç: Obez adölesanlarda VKİ artışıyla birlikte vücut yağ ve sıvı dağılımında farklılıklar görülmektedir. Sistolik ve diyastolik kan basınçları ile vücut sıvı dağılımı arasında yakın ilişki bulunmaktadır. D vitamini yetersizliğinin her iki grupta da görülmesi genetik nedenleri ve mevsimsel değişiklikleri göz önünde tutmak gerektiğini göstermektedir. Obezlerde kardiyovasküler hastalık gelişimi açısından CIMT bakılması önemlidir. D vitamini ve FGF23'ün obezite ve kardiyak hastalık ilişkisi açısından ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Obesity and accompanying comorbid conditions are an important public health problem today. İn this study, it was aimed to investigate the effects of vitamin D and FGF23 on cardiac functions in obese patients. Obese adolescents show differences in body fat and fluid distribution with increased BMI. There is a close relationship between systolic and diastolic blood pressure and body fluid distribution. Prevalent of vitamin D deficiency in both groups suggests that genetic causes and seasonal changes should be considered. Vitamin D and FGF23 requires further research in terms of the relationship between obesity and cardiac disease. CIMT monitoring is important for the development of cardiovascular disease in obese patients.