Tarık Buğra'nın tiyatro anlayışı ve tiyatro eleştirisi Milliyet gazetesi süreci yazıları (1951-1954)
Theater understanding and theater criticism of Tarik Bugra Milliyet newspaper process contents (1951-1954)
- Tez No: 467333
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tarık Buğra, tiyatro, eleştiri, piyes, tiyatrocu, münekkit, Şehir Tiyatrosu, Küçük Sahne, Milliyet gazetesi, Tarık Buğra, theater, criticism, play, reviewer, City Theater, Small Stage, Milliyet newspaper
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 419
Özet
Bu çalışmada, Tarık Buğra'nın 1951-1954 yılları arasında Milliyet gazetesinde çıkan düşünce yazıları incelenmiş ve sonrasında esas malzemeyi oluşturan tiyatro ile ilgili eleştirel yazıları tespit edilmiştir. Bu yazılar sayesinde yazarın hem tiyatro sanatına olan bakış açısını hem de tiyatro türü üzerine olan eleştirilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Tarık Buğra'nın edebî kişiliği ve eserleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ele alınan tiyatro metinlerinden hareketle yazarın tiyatro anlayışı ve tiyatro eleştirisi piyesler, piyes yazarları, tiyatrocular, rejisör, tiyatro münekkitleri, tiyatro idarecileri gibi çeşitli açılardan incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Tarık Buğra'nın, söz konusu yıllar arasında kaleme aldığı tiyatro metinlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Tarık Buğra's thought writings in the Milliyet newspaper between 1951 and 1954 were analyzed and critical writings about the theater that constituted the main material were determined. Through these articles, it is aimed to reveal the author's point of view both on the theater art and criticism on the theater type. Our work consists of three parts. In the first part, Tarık Buğra's literary personality and his works are emphasized. From the theater texts discussed in the second chapter, the author's understanding of theater and criticism of the theater has been analyzed from a variety of point of view such as plays, playwrights, theatricians, directors, theater executives and theater administrators. In the third part, Tarık Buğra's theater texts, which he had written between years of his life, were included.