Orta Karadeniz bölgesinde volkanik materyal üzerinde oluşan toprakların jeokimyasal özellikleri ve ayrışma oranlarının belirlenmesi
Geochemical features and determination of weathering rates of soils developed on volcanicmaterial, in Middle Black Sea region
- Tez No: 467384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN ÖZAYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak Oluşumu, Andezit, Pontid Volkanikleri, Ayrışma İndeksleri, Kastamonu (İhsangazi), Soil Formation, Andezit, Weathering İndex, Pontid Volcanics, Kastamonu (İhsangazi)
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada Kastamonu İhsangazi ilçesinde Sünlük mevkinde benzer ana materyal üzerinde ancak farklı fizyografik üniteler üzerinde oluşan 4 adet profil kazılmış, fiziksel, kimyasal, mineralojik, jeokimyasal ve morfolojik analizler için horizon esasına göre toprak örnekleri alınmıştır. Toprakların Kimyasal Alterasyon İndeksi (CIA), Kimyasal Ayrışma İndeksi (CIW), Parker Ayrışma İndeksi (WIP), Product İndeks (P), Plajiyoklaz Alterasyon İndeksi (PIA), Bazlar/Seski Oksit Oranı (Baz/R2O3), bazı genetik oranlar ve mineralojik özellikler yükseltiye bağlı olarak değişen iklime bağlı olarak pedejenik süreçleri karşılaştırmak için kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre bölgede profiller arasında yükseltiye bağlı olarak değişen iklimin, ayrışma indeksleri, mineralojik özellikler ile diğer fiziksel ve kimyasal özellikler üzerine önemli bir farklılaşmaya sebeb olmadığı saptanmıştır. Toprak oluşumunu belirleyen ana faktörlerin ana materyal ile yıkanma rejimini ve ayrışmanın derecesini belirleyen topografya olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, four profiles were dugged formed on different physiographic units but similar parent material in the Sünlük site in Kastamonu İhsangazi province and soil samples were taken from each horizon for physical, chemical, mineralogical, geochemical and morphological analyzes. The index of soil chemical alteration (CIA), Chemical Weathering Index (CIW), Parker Segregation Index (WIP) Product Index (PI), plagioclase Alteration Index (PIA), Bases / sesquioxide Rate (Base/R2O3) some genetic ratios and mineralogical characteristics are used to compare the pedegenic processes for the climate depanding on elavational trensect According to the results obtained, it was determined that there was no significant effect of climate depending on the elevation on weathering indices, mineralogical properties and other physical and chemical properties soils of the among the profiles. It was determined that the main factors determining soil formation were the parent material and the topography which determines the leac hing regime and the degree of weathering.