Demiryolu balizlerinin durum takip sistemi tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Development and design of railway balises' state monitoring system
  1. Tez No: 467385
  2. Yazar: VEYSEL GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAL ÖZŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baliz, Gyro, İvme ölçer, Modbus RTU, RS485, Sinyalizasyon, Accelerometer, Balise, Gyro, Modbus RTU, RS485, Signalling
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada demiryolları sinyalizasyon sistemlerinde kullanılan balizlerin titreşim ve konum bilgilerinden bir arıza takip sistemi geliştirilmiştir. Demiryollarında hızlı tren trafiğinden dolayı meydana gelen titreşimler ve demiryolu araçlarının darbeleri sonucu bir çok saha ekipmanı zamanla sabitlendiği yerde gevşemekte veya kırılmakta olup bakım istemektedir. Saha ekipmanları arasında balizler trenlere bilgi aktarma açısından çok önemli bir haberleşme rolüne sahiptir. Bu açıdan balizlerin gevşeme, yerinden çıkma, veri bağdaşım hatası gibi durumlarını önceden tespit ve kontrol ederek bakım onarım çalışmalarının verimlileştirilmesi, trenlerin tehirsiz seyir etmeleri, arıza yerinin önceden tespit edilmesi ve arızaya hızlı bir şekilde müdahale amaçlanmıştır. Bu çalışmada laboratuvar ortamında Aurduino Uno ve MPU6050 IMU sensör kullanılarak I2C, Modbus RTU ve RS485 standartları ile haberleşme sağlanmıştır. Kullanılan her bir IMU sensör slave konumunda olup C# ile tasarlanan bilgisayar arayüzü de master konumundadır. Arayüz ile sistemdeki arıza durumları anlık kontrol edilmektedir. IMU ve Arduino devresinin balize entegre edildiği varsayılarak yapılan testlerde arayüzün sensör hareketlerine anlık tepki verdiği ve sistemin çalıştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this project, a failure monitoring system has been developed by using the vibration and location information of balises in railway signaling. A lot of field equipments in railway are loosening and broken in time period so that they need maintenance due to the vibrations that occur due to high speed train traffic and railway vehicle impact. Among field equipments, balises have very important role of communication in terms of transmitting information to trains. In this scope, it has been aimed to make maintenance works more efficient, has no delayed trains, detect previously failure location and intervene in failure timely, by detecting and controlling the balise cases such as loosening, out of place and data consistency error. In this project, communication has been provided with I2C, Modbus RTU and RS485 standarts by using Arduino Uno cards and MPU6050 IMU sensors in laboratory. Each used sensors are slave and the designed computer interface with C# is master. The fault situations in system are checked instant by designed interface. (it has assumed to mount IMU sensor and Arduino circuit on balise) it has been seen that the interface has responded to sensor movements instant and the system has worked in the end of the system tests.