Demiryolu altyapı güçlendirmesinde geosentetiklerin kullanımı
Use of geosyntheti̇cs i̇n rei̇nforci̇ng rai̇lway i̇nfrastructure
  1. Tez No: 467535
  2. Yazar: SAMET TOKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Demiryolu, Güçlendirme, Geosentetikler, Geogridler, Plaxis, Railway, Strengthening, Geosynthetics, Geogrids, Plaxis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada günümüzde inşaat mühendisliğinin hemen her alanında kullanılmakta olan geosentetik malzemelerin demiryollarında kullanım alanları, avantajları, çift yönlü geogrid kullanılarak ve kullanılmadan yapılan demiryolu hat altyapısının güçlendirilmesi, üst yapıya katkıları incelenmiş, deformasyon analizi ile açıklanmıştır. Analiz programı olarak sonlu elemanlar metoduna göre çalışan Plaxis programı kullanılmıştır. Üç farklı zeminde, her zemin için farklı eksenel rijitlik değerlerine sahip beş adet geogrid donatılı ve bir adet donatısız olmak üzere toplamda onsekiz adet deformasyon analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda meydana gelen oturmalar farklı zeminler açısından karşılaştırılmış, taşıma gücü zayıf ve güçlü zeminlerde geogrid donatı katkısı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, geosynthetic materials used in almost all today's fields of civil engineering are used in railways, advantages, strengthening of the railway line infrastructure using and not using bi-directional geogrid, the contribution to superstructure was examined and deformation and its analysis. As the analysis program, the Plaxis program was used according to the finite element method. Eighteen deformation analyzes were carried out on three different grounds, five geogrid equipped with different axial stiffness (EA) values for each floor and one without reinforcement. As a result of the analyzes, the ground settlement were compared with in terms of different floors, geogrid reinforcement contribution on weak and strong ground is investigated.