Ornamentation in Nigerian architecture: Transformation of ornamentation in Nigerian architecture from traditional to contemporary
Nijerya mimarisinde süsleme: Nijerya mimarisinde geleneksel olandan çağdaş olana süsleme dönüşümü
- Tez No: 467534
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ESEN SOYGENİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ornamentation, Traditional Ornamentation, Transformation, Material
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Nijerya geleneksel mimarisi ile çağdaş mimarisi arasında kolonicilik, modern çağ ve teknolojide yaşanan ilerleme nedeniyle çok zayıf bir ilişki var. Nijerya'da koloniciliğin hayata geçirilmesiyle birlikte Nijerya geleneksel hayatı ve kültürü dönüşmeye başlamış ve bu durum Nijerya'da geleneksel ve çağdaş mimari süslemesi arasında zayıf ve etkisiz bir bağ oluşmasına neden olmuştur. Nijerya'da binaların duvarlarında ve diğer mimari öğelerin yüzeylerinde süsleme olarak şekil ve örüntülerin kullanılmasıyla, geçmişte geleneksel mimaride kullanıldığı gibi, yöntemler, malzemeler, kültür ve kimliğin yanı sıra, çağdaş tasarımda kullanılan süslemede bir takım değişiklikler yapılmıştır. Geleneksel mimari ile ilgili temel bilgi, yerel iklimsel koşullar, yerel çapta erişilebilir malzemeler, basit inşaat tekniği, yaşam biçimi, gelenekler ve bölgedeki sosyoekonomik şartların meydana getirdiği birikimi açığa çıkardığında ortaya çıkmaktadır. Geçmişte, Nijerya mimarisinde var olan süsleme Nijerya'yı oluşturan geleneksel toplumların ayrılmaz bir parçası anlamında fonksiyonel özelliğe sahipti. Nijerya toplumunda süslemenin bir zamanlar geleneksel mimari rolleri çeşitli etkenlerin etkisi altında kalmıştır ve bu etkenler teknolojik ilerleme, hızlı kentleşme ve aynı zamanda kolonicilik olarak sıralanmaktadır. Binaların iç ve dış duvarları üzerinde yapılan süsleme ile ilişkili sosyalleşme süreçleri ve bu ilişkinin Nijerya toplumu içindeki işlevi, eskiden gelenek ve görenek olarak korunurken, sosyal değişimlerin etkisi altında süratle bozulmaya yüz tutmuştur. Örgün eğitimin yanı sıra, geleneksel sanatkarlar ve usta yapımcıların Nijeryalıları geleneksel süslemenin gerçekleştirdiği toplumsal işlevle tanıştırabileceğine ve böylece toplumsal kimlik, uyum ve daha önceden süslemenin görenekteki ve geleneksel olarak gördüğü görevin kültürel devamlılığının sağlanacağına inanılmıştır. Bu çalışma, Nijerya mimarisinde geleneksel olandan çağdaş olana dönüşümü ortaya çıkarırken, binaların mimari öğelerinin yüzeyleri üzerinde tasarlanan değişik süslemeleri incelemeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte, çalışma, Nijerya'daki farklı kabilelere bağlı olarak toplumsal hayatta nasıl yankı bulduğunun yanında, Nijerya mimarisinde süslemenin farklı türlerine ulaşmayı veya bunları anlamayı amaçlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The link between Nigeria's traditional architecture and contemporary architecture is very impuissant due to the factors like colonialism, modern era, and advancement of technology. The advent of colonialism in Nigeria transmuted the traditional life and culture of Nigeria which engenders an impotent connection between traditional and contemporary architectural ornamentation and Nigeria. With the utilization of forms and patterns as ornamentation on the surface of walls and other architectural elements of building in Nigeria, some changes have been made on ornamentation in the contemporary design as well as the methods, materials, culture and identity as it was utilized in the traditional architecture of the past. The primitive knowledge on traditional architecture has come to existence when it reveals the accumulation of local climatic conditions, locally available materials, simple construction technique, living style, traditions, and socioeconomic conditions of the region. In the past, ornamentation in Nigerian architecture was functional in the sense that it was an integral part of the traditional societies comprising Nigeria. Various factors affected the once traditional architectural roles of ornamentation in Nigerian society and this includes technological advancement, rapid urbanization and also colonization. The socialization processes associated with ornamentation on walls of internal and external part of a building and its function within Nigerian society, once preserved by custom and tradition have been unsettled rapidly by social changes. It was believed that the traditional craftsmen and master builders, as well as formal education, could acquaint Nigerians with the social function performed by traditional ornamentation, hence serving to promote the social identity, cohesion, cultural continuity that was formerly provided by ornamentation that functions in custom and traditional way. This study aims to examine on variant ornamentations, designed on the surface of architectural elements of buildings in finding out the transformation in Nigerian ornamentation from traditional to contemporary architecture. It will also aim to achieve or to see different kinds of ornamentation in Nigerian architecture, as well as how it reflects with the social life depending on different tribes in Nigeria.