Wireless content distribution at on board in flight entertainment systems
Uçak içi eğlence sistemlerinde kablosuz kontent dağıtımı
- Tez No: 467542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALKAN SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçak İçi Eğlence Sistemi, Kablosuz Uçak İçi Eğlence Sistemi, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, Komponent, In-Flight Entertainment, Wireless IFE Systems, Spectral Efficiency, 802.11ac, 802.11n, Line Replacable Units
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Günümüzde en popüler uçak içi eğlence sistemlerinde, kabindeki her koltukta yüksek çözünürlüklü ekranlar bulunmaktadır. Bu sistemin sağlanabilmesi için ise sunucu üniteleri, güç sağlayıcıları, yolcu kontol üniteleri…vb bir çok komponente, sarf malzemeye ve kablolamaya gerek duyulmaktadır. Bu da oldukça fazla ağırlığa, yoğun entegrasyona ve yükleme çalışmalarına ve sertifikasyon masraflarına neden olmaktadır. Bakım ve operasyonel masraflar sistem büyüklüğüne göre değişmektedir. Bu sebeple, Uçak İçi Eğlence Sistemleri'nin daha az komponent, yükleme ve sertifikasyon maliyeti ile, daha hızlı, daha güvenillir ve daha kolay kullanışlı olabilmesi için gelişime dayalı yeni araştırmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda Kablosuz Uçak İçi Eğlence Sistemleri ortaya çıkmıştır. Kablosuz Uçak İçi Eğlence Sistemleri'nde asıl amaç ise her zaman daha yüksek data oranlarını tüm yolculara aynı anda iletebilmektir. Bunu başarabilmek için spekral verimliliği arttırmak adına çeşitli sistem tasarımları ve frekansı yeniden kullanma veya kullanılan sistemin ayarlarını manuel olarak yaparak tüm yolculara eşit verimlilik sağlamak gibi çalışmalar yapılmaktadır. Kalabalık yolcu ortamını desteklemek için önceden IEEE 802.11n destekli WAP'lar uçak içine yerleştirilmekte idi. Yakın zamana kadar birçok araştırmada 802.11n tabanlı sistemler üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu tez raporunda öncelikle 60 GHz destekli 802.11n standardı ile bir konsept model olarak tasarlanan uçak içi eğlence sistemi incelenmiş, aynı zamanda Kablosuz İletişim'in bu segmentte yapı taşlarını oluşturan metodlar ve terimler açıklanmıştır. Bununla birlikte 5 GHz bandını destekleyen, bugünün standardı olan IEEE 802.11ac incelenmiş ve her iki standard karşılaştırılmıştır. Ayrıca 802.11ac standardı ile yapılabilecek olan bir Kablosuz Uçak İçi Eğlence Sistemi modeli üzerinde araştırmalar yapılmış, günümüzde efektif olarak kullanılabilecek olan bir sistem modeli belirlenmesi üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışmalar test ortamlarında yapılan bazı ölçümler ile desteklenmiştir. Sonuç olarak havacılık sektöründeki operasyonel koşullar, uçak içi komponenet ağırlıkları ve yolcu ihtiyaçları göz önünde bulundurulup kulanılması uygun olan bir sistem modeli bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's most popular IFE systems have wired connections including HD screens on every seat, fed by multiple server units, power distributors, passenger control units as handsets…etc. which causes extremely high weigh, integration, installation, engineering and certification cost. These systems cause operational cost too. For this reason, new researches are being done in order to invent and improve In Flight Entertainment Systems which are more lightweight, faster, more reliable, user friendly and hopefully integrated with less harnesses and Line Replacable Units. So, the solutions target for creating a wireless technology to be integrated on board. The main point to improve at wireless technology has always been the data rates to get higher. The achieve this goal, increasing the spectral efficiency of the communication transmission, setting up the parameters of the system manually or sometimes reusing the frequency comes first in the line according to the researches. In order to support high data rates for crowded passenger environment Wireless IFE Systems with IEEE 802.11n supporting Wireless Access Points were used on board for a long time. Most of the recent researches were focused on 802.11n based systems. In this thesis report, firstly, 60 GHz based 802.11n Wireless IFE System Concept Model is analysed. At the same time, all the methodology and terms forming the foundations of this segment has been researched and expressed. As an addition to this, today's IEEE 802.11ac standard, supporting 5 GHz has been researched and both standards have been compared. Also, a Wireless IFE System Model which can be developed via 802.11ac is researched in order to find out and express an effective model of Wireless IFE System which can be used today. This researches are supported by some measurements from different test enviroments. Finally, by considering the operational conditions, line replecable units' weight, maintenance cost, and user needs at aviation sector a convenient Wireless In-Flight Entertainment Model was tried to be found.