İstanbul'da toplu ulaşımın organizasyonel yönetimi ve finansmanı
Organization and financing of urban public transportation systems in Istanbul
- Tez No: 467543
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYBİKE ÖNGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Transportation, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Ulaşım, Toplu Ulaşım, Toplu Ulaşımın Finansmanı, Toplu Ulaşımın Organizasyonel Yönetimi, KÖİ Modelleri, İstanbul, Transportation, Public Transportation, Financing Public Transportation, Organization of Public Transport, PPP, Istanbul
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
2010 yılı itibariyle, insanlık tarihinde ilk defa küresel nüfusun yüzde 50'si şehirlerde yaşamaya başlamıştır. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan tahminlere göre, 2030 yılı itibariyle dünya nüfusunun yüzde 60'ı şehirlerde yaşıyor olacaktır. Bu açıdan bakıldığında kentiçi hareketlilik ihtiyacının ve kentiçi ulaşım faaliyetlerinin öneminin giderek artacağı aşikârdır. Bu tezde esas olarak 14 milyonu aşan nüfusuyla dünya çapında bir megapol olan İstanbul'da kentiçi ulaşım faaliyetlerinin organizasyonel açıdan nasıl yönetildiği ve finanse edildiği incelenmiştir. Bu doğrultuda ilk önce literatür taraması yapılmıştır ve bu kısımda kentiçi toplu ulaşımda merkezi hükümetlerin, kamu kurumlarının, ulaşım otoritelerinin ve yerel yönetimlerin rolü üzerinde durulmuştur. Daha sonra toplu ulaşımın finansmanında kamu bütçelerinin, finans yatırımlarının, ulusal ve uluslararası yatırım ortaklarının ve KÖİ modellerinin etkisi analiz edilmiştir. Aynı şekilde dünya genelinde toplu ulaşımın organizasyonel yapıları ve finansmanı da araştırılmıştır. Bu kısımda toplu ulaşımı hizmeti sağlayan yerel kuruluşlar, ilgili mevzuat ve finansman yöntemlerine de değinilmiştir. Tez çalışması sonucunda, literatür taraması ve dünya genelinden örneklerde edinilen bilgilerle İstanbul ilindeki toplu ulaşım faaliyetleri için organizasyonel yönetim ve finansman bakımından iyileştirme önerileri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
For the first time in history, half of the world's population started living in cities as of 2010. According to United Nation's estimations 60% of the world's population will be living in cities in 2030. It is is evident that the mobility need in urban areas and importance of urban transport activities will grow exponentially. This thesis primarily examines the organizational management and finances of public transport activities in İstanbul, which is a global megapolis. Within this scope, first a literature review was conducted and roles of central governments, public institutions, transport authorities and local governments in terms of urban public transport were analysed. Then, public transport finances was evaluated in terms of public budgets, financial investments, national and international investment partners and PPP models currently in use. Similarly, organization and financing of public transportation in other cities around the world were assessed and compared with that of Istanbul. As a result of this study, suggestions to improve organizational management and finances of Istanbul's public transport were given based on the analysis of literature search and the world examples.