Evsel su kullanımında bireylerin su tüketim ve tasarruf eğilimlerini etkileyen faktörler: İstanbul ili örneği
Factors affecti̇ng the water consumpti̇on and water savi̇ng trends of i̇ndi̇vi̇duals i̇n domesti̇c use 'The example of İstanbul'
- Tez No: 467584
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Evsel su tüketimi, su tasarrufu, hanehalkı, Domestic water consumption, saving water, household
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent Çalışmaları ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bilindiği üzere su sektörel anlamda tarımsal sulama, sanayi sektörü(endüstriyel kullanım) ve evsel kullanım olmak üzere başlıca üç alanda kullanılmaktadır. Dünya genelinde en fazla su tarımsal sulamada, sonra sanayi kullanımında ve nihayetinde evsel kullanımda kullanılmaktadır. Türkiye'de ise en fazla su tarımsal sulamada, ikinci olarak evsel kullanımda ve üçüncü olarak sanayide kullanılmaktadır. Tez çalışmamızda, evsel su kullanımının bir tüketim türü olmasından ve evsel su kullanımında su tasarrufunun bir tasarruf türü olmasından hareketle, genel olarak tüketim ve tasarruf kavramları açıklanmıştır. Suyun ekonomik anlamı ve fiyatlandırılması üzerinde durulmuş ve 279 kişiyle yaptığımız hanehalkı anket çalışmamızla bireylerin su tüketim ve tasarruf eğilimlerini belirleyen temel faktörler üzerinde inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As is known, water mainly uses on three areas, namely agricultural irrigation, industrial sector (industrial use) and household use in the sectoral sense. Worldwide, the most water is used in agricultural irrigation, then in industrial use, and eventually in household use. In Turkey, most of the water is used in agricultural irrigation, secondly in domestic use and thirdly in industrial use. In our thesis work, the concepts of consumption and saving in general are explained, since domestic water use is a type of consumption and water saving is a type of saving. The economic meaning and pricing of water has been emphasized and we have studied the basic factors that determine the water consumption and saving tendencies of individuals with our 279 household survey.