Adana'da bazı turunçgil çeşitlerinde zararlı cicadellidae (Hemiptera türleri ile önemli olanların popülasyon gelişimleri ve parazitoitlerinin tespiti
Determination of the leafhopper pest species (Hemiptera, cicadellidae) and their parasitoids in the some citrus varieties and population fluctuations of significant species in Adana province, Turkey
- Tez No: 467606
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL SERTKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgil, Cicadellidae, Anagrus atomus, Popülasyon gelişimi Adana, Turkiye, Citrus, Cicadellidae, Anagrus atomus, Population development, Adana, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma'da, 2013 ve 2014 yıllarında Adana ilinde Washington Novel portakal ve Okitsu mandarin çeşidinde Cicadellidae familyasına bağlı türler ve yumurta parazitoidleri ile önemli olan türlerin populasyon değişimleri incelenmiştir. Örnekleme yapılan alanlardaki yaprakpiresi türleri D-Vac ve sarı yapışkan tuzaklarla Haziran-Kasım aylarında toplanmıştır. Çalışma sonucunda Austrogallia sinuata (Mulsant Rey,1855), Asymmetrasca decedens (Paoli, 1932), Empoasca decipiens (Paoli, 1930), Zyginidia sohrab (Zachvatkin, 1947), Cicadulina bipunctella (Matsumura, 1908), Psammotettix striatus (Linnaeus, 1758), Balclutha hebe (Kirkady, 1906) olmak üzere Cicadellidae familyasına ait üç alt familya da toplam 7 tür tespit edilmiştir. Belirlenen bu türler içerisinde, Cicadulina bipunctella, Empoasca decipiens & Asymmetrasca decedens, Zyginidia sohrab örnekleme yapılan alanlarda en yoğun türler olarak tespit edilmiştir. E. decepiens & A. decedens en yüksek populasyon düzeyine Temmuz ayının ortasında ulaşmıştır. Ayrıca Anagrus atomus (Hymenoptera, Mymaridae) örnekleme yapılan alanlarda Cicadellidae türlerinin yumurta parazitoidi olarak belirlenmiştir. 2017, 64 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, leafhopper species and their egg parasitoids were determined on some citrus varieties which are called Washington novel and Okitsu mandarin in Adana province during the years of 2013-2014. In the sampled area, leafhopper species were collected by using D-Vac insect aspirator and yellow sticky traps. As a result of this study, 7 species belonging to the 3 subfamily of Cicadellidae (Hemiptera) were identified. These species are; Austrogallia sinuata (Mulsant Rey,1855), Asymmetrasca decedens (Paoli, 1932), Empoasca decipiens (Paoli, 1930), Zyginidia sohrab (Zachvatkin, 1947), Cicadulina bipunctella (Matsumura, 1908), Psammotettix striatus (Linnaeus, 1758), Balclutha hebe (Kirkady, 1906). Among the collected species Cicadulina bipunctella, Asymmetrasca decedens & Empoasca decipiens, Zyginidia sohrab were detected as the most common and abundant Cicadellid species. The population density of E. decepiens & A. decedens was reached to the highest level at the middle of July. In addition Anagrus atomus (Hymenoptera, Mymaridae) was determined as egg parasitoids of Cicadellidae species in the sampled area. 2017, 64 pages