Bazı pestisidlerin turunçgillerin fizyolojik ve anatomik özellikleri üzerine etkisi
The effects of some pesticides on the physiological and anatomical properties of Citrus varieties
  1. Tez No: 178584
  2. Yazar: AYNUR FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMA DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Turunçgil, pestisid, lipid peroksidasyonu, klorofil, mineral elementler, Citrus, pesticide, lipid peroxidation, Chlorophyll, mineral elements
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma da Adana ve çevresinde turunçgillerde hastalık ve zararlılarına karşı kullanılan etkin maddeleri mineral yağ, Dicofol 2.2.2-trichloro,1 -bis C4, Chlorophenyl ethanol, Propargite 2-(tert butylphenxy) ve Cylohexyl prop-2-ynyl Sulphide olan kimyasal ilaçların washington ve valencia turunçgil çeşitlerine olan fizyolojik ve anatomik etkileri araştırılmıştır. Çukurova Üniversitesi kampüs alanı içindeki Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezin'den Aralık, Ocak, Şubat aylarında washington ve valencia portakal çeşitlerinin yapraklarından örnekler alınarak şu parametreler incelenmiştir; stoma dağılımı, toplam klorofil, karotenoidler, prolin, mineral maddeler (Ca, Mg, Cu, Zn, Mn, Fe), SH-bileşikleri, lipid peroksidasyonu, total askorbik asit indirgenmiş/okside ve sod analizleri yapılmıştır. Yapılan istatistiksel analizlere göre her iki çeşit üzerindeki pestisidlerin etkileri yapraklardaki; stoma dağılımı, toplam klorofil, ve askorbik asit miktarı azalmıştır; prolin, SH-bileşikleri lipid peroksidasyonu, SOD miktarı iki çeşittede kontrole göre arttığı saptanmıştır. Analiz sonuçlarına göre; her iki turunçgil çeşitlerinden pestisidlere karşı toleransı en yüksek olan çeşitin washington olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to determine the effect of chemical substances on physiological and anatomical characteristics, which are using against illness and harmful pests at the Citrus varieties of Valencia and Washington in Adana and its surroundings, including effective substances such as Dicofol 2.2.2-trichloro,1 -bis C4, Chlorophenyl ethanol, Propargite 2-(tert butylphenxy) and Cylohexyl prop-2- ynyl Sulphide. To determine the effects of these chemical substances, leaves samples was collected between November and February from the varieties of Valencia and Washington which are growing in Subtropics Fruits Research Center. The parameters such as stomata density, total chlorophyll, carotenoids, piroline, mineral substances (Ca, Mg, Cu, Mn and Fe), SH-components, lipid peroxidation, totale, reduced/oxygenated ascorbic acid and sod analysis were done. According to the statistical analysis, the effect of pesticides found that stomata densities, total chlorophyll and ascorbic acid decreased in both varieties of Citrus. But total amount of piroline, SH-components lipid peroxidation, SOD were increased when compared with the control. According to the result of analysis; the variety of washington determined as the most tolerant variety to pesticides